Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

wtorek, 30 grudnia 2014

pizza gryczana - bezglutenowa

 

Pizza z mąki gryczanej jest zdrową alternatywą pizzy pszennej. Ciasto różni się oczywiście smakiem, ale również konsystencja. Dlatego według mnie im cieńsze ciasto tym lepsze. Ponieważ uwielbiam moje ostatnie odkrycie czyli domowej roboty ketchup, dodałam go do pizzy zarówno jako podkład, jak również później jako dodatek.

 

pizza gryczana

 

1 szklanka mąki gryczanej

1 szklanka mąki kukurydzianej

25 g drożdży

1 łyżeczka cukru

odrobina mleka

2 szklanki ciepłej wody

sól, oliwa z oliwek

domowy ketchup lub sos pomidorowy

i dodatki - według uznania

Z mleka, drożdży i cukru zrobić zaczyn. Do miski wsypać mąkę gryczana i kukurydzianą, posolić, dodać zaczyn i ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać, dodać trochę oliwy  oliwek i wyrobić ciasto. Jak za rzadkie dodać mąkę, jak za gęste dolać wody :). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, a może być troszkę wilgotne, formujemy pizzę cały czas maczając palce w mące gryczanej. Smarujemy ciasto sosem pomidorowym lub domowym ketchupem: przepis tutaj domowy ketchup 

Na wierzch kładziemy dodatki według własnego uznania, mogą to być pieczarki, cebula, szynka, wszystko to co lubimy.

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
wtorek, 30 grudnia 2014 08:15

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • monika-01234 napisał(a) komentarz datowany na 2015/05/09 18:21:06:

    Czy mogłabyś napisać jakie dokładnie w konsystencji jest ciasto? Spód wychodzi bardziej miękki czy bardziej zbity niż w normalnej pizzy? Chętnie bym taką upiekła, ale nie wiem czy moje dzieciaki by ją zjadły, bo uwielbiają, gdy ciasto od spodu jest chrupiące. Jeśli takie jest to dobrze a jesli nie to dla samej siebie zrobię :)

  • andrzej3600 napisał(a) komentarz datowany na 2015/06/03 12:16:37:

    Witam pizza wygląda bardzo ładnie. Jedzenie bez glutenu widzę, że teraz jest, na topie. Jednak powiem szczerze, że zależy dla kogo jest to dobre rozwiązanie. Ja tam wolę tradycyjną pizzę, ponieważ tylko taka pizza prawdziwa najlepiej włoska potrafi sprawić, że człowiek wręcz się rozpływa, w jej smaku. Pozdrawiam i życzę każdemu smacznego.

  • aala1993 napisał(a) komentarz datowany na 2016/11/15 14:51:42:

    wygląda super ;d

  • xxpaulisxx napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/19 14:12:46:

    super !

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters