Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

niedziela, 28 grudnia 2014

Domowy majonez

 

Domowy majonez to było moje marzenie. Niestety odkładałam jego zrobienie, ponieważ nie wierzyłam w to, że uda mi się go zrobić (tyle się słyszy o tym, że majonez często się warzy). Zmusił mnie do tego przypadek. Sałatka już pokrojona a w lodówce majonezu brak. Co wtedy robić ? Jak to co? Odważyć się :) i właśnie ta odwaga sprawiła, że już nigdy nie kupię majonezu, zrobię go sobie sama :)

 

domowy majonez

 

1 jajko

2 łyżki octu ryżowego

250 ml oleju słonecznikowego

sól

szczypta cukru

 

W wąskim naczyniu roztrzepujemy jajko, dodajemy cukier, sól i ocet i ubijamy wszystko razem blenderem. Cienką stróżką, cały czas ubijając, wlewamy olej. Dosalamy do smaku.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
niedziela, 28 grudnia 2014 10:17

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • robert3600 napisał(a) komentarz datowany na 2015/05/28 17:48:28:

    W sumie trzeba sobie powiedzieć jasno, że ludzie powinni teraz jak najwięcej jeść tego, co naturalne, ponieważ w sklepach coraz częściej pojawia się chemia, której ja szczerze mówiąc nienawidzę. Dodatkowo trzeba dodać, że im coś jest tańsze tym bardziej prawdopodobne jest, że jest, w tym więcej chemii.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters