Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

sobota, 27 grudnia 2014

Bezmięsne gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami

 

Moim ostatnim odkryciem jest kasza jaglana. Kasza prawie nie goszcząca na polskich stołach. Tym razem postanowiłam dodać ją do bezmięsnych pieczarkowych gołąbków. Oprócz tego, że jest to danie bezmięsne, to także jest potrawą bezglutenową, a właśnie dania bezglutenowe coraz częściej goszczą na moim stole.

 

bezmięsne gołąbki

 

1/2 szkl. kaszy jaglanej

1 jajko

1/2 kg pieczarek

1 duża cebula

8-10 liści kapusty włoskiej

sól, pieprz

1 mała marchewka

1 łyżka masła

oliwa z oliwek

1-2 kostki bulionu warzywnego bezglutenowego

 

Kaszę jaglana naprzemiennie przelewać gorącą i zimną wodą, aby pozbyć się goryczki. Gotujemy ją w osolonej wodzie w proporcji 1:2 ok. 15 minut bez mieszania na wolnym ogniu. Pokrojona w kosteczkę cebulę podsmażamy na złoty kolor na oliwie z oliwek. Zdejmujemy z patelni. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Krótko podsmażamy na tej samej patelni. Cebulę i pieczarki mieszamy z kaszą, dodajemy jajko i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Do każdego sparzonego liścia kapusty włoskiej nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, posypujemy pociętą w paski marchewką i wiórkami masła. Zalewamy bulionem do wysokości połowy gołąbka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200* C ( gdy się zagotują zmniejszamy temperaturę do 150 *C), dusimy przez ok. 1 godzinę.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
sobota, 27 grudnia 2014 18:04

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/27 18:09:23:

    ciekawy przepis i wyglądają smacznie

  • arbiter8 napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/25 09:36:23:

    Wyglądają bardzo pysznie i z największą przyjemością wykonam te pyszności ponieważ nie miałem okazji jeść z takim nadzieniem

  • adelinabes napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/15 09:41:03:

    super sprawa, coś idealnie dla mnie :D

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters