Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

niedziela, 30 listopada 2014

Domowy zdrowy ketchup

 

Od dawna rozglądałam się za zdrowym ketchupem. Niestety, ceny mnie odstraszały. Na blogu Kwestia Smaku znalazłam przepis na pyszny, zdrowy (bez masy niepotrzebnego cukru w środku) i niedrogi ketchup. Wypróbowałam przepis i jestem zachwycona.

 

domowy ketchup

 

oliwa z oliwek

1 ząbek czosnku

700 g passaty pomidorowej

1 mała czerwona cebula

3 łyżki cukru trzcinowego

3 łyżki octu ryżowego

1/2 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu

1/2 łyżeczki suszonego oregano

1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku

1 łyżeczka nasion gorczycy

1/3 łyżeczki kminu rzymskiego

1/3 łyżeczki nasion kopru włoskiego

1/3 łyżeczki czosnku w proszku

 

W garnku o grubym dnie na łyżce oliwy z oliwek zeszklić pokrojony na plasterki czosnek. Dodać passatę pomidorową i pokrojona drobno cebulę. Zagotować. Dodać cukier, ocet i przyprawy.Gotować pod przykryciem na małym ogniu 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie całość zmiksować blenderem. Przechowywać w lodówce. Można również poddać ketchup pasteryzacji w gorącej wodzie.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
niedziela, 30 listopada 2014 19:32

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • malazuzanna napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/30 23:42:12:

    Uwielbiam takie domowe wyroby...! :)

  • pawel1222222 napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/05 11:03:35:

    Wydaje mi się, że lepiej jest sobie samemu zrobić sos, ketchup czy inne dodatki do różnych dań. Ja mam swój sposób, na sos czosnkowy, który wychodzi mi wyśmienicie. Dodatkowo przykładowo do pizzy dodaję nie tylko sos czosnkowy, ale również różne zioła, co czyni tą potrawę dwa razy lepszą niż w oryginale. Oczywiście nie chodzi mi, o zioło takie do palenia tylko takie, które wykorzystuje się w sposób kulinarny.

  • konradhudas napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/05 23:59:24:

    wypróbuję Twojego przepisu, myślę że będzie to na pewno o niebo lepszy smak niż kupne ketchupy

  • tech_nica napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/06 22:59:05:

    poszukuję bezglutenowego ketchupu, są takie ale dużo w nich chemii, więc samemu zrobię z Twojego przepisu - dziękuję :)

  • norber_t napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/21 06:52:24:

    zrobiłem wyszedł super :) rodzina poprosiła o zmniejszenie ostrości :)

  • wrotka_online napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/21 14:48:51:

    Bardzo się cieszę, że ketchup smakował :) ja za każdym razem eksperymentuję z ostrością. Czasami robię dwie wersje do wyboru, ale najważniejsze to jest to, że wiem, iż ketchup jest zdrowy i bez żadnej chemii.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters