Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

niedziela, 19 października 2014

Kurczak z suszonymi pomidorami

 

Bardzo lubię suszone pomidory. Zazwyczaj dodaję je do dań z makaronem, ale tym razem postanowiłam przyrządzić z nimi kurczaka (podpatrzone u Pascala). Ponieważ sama nie suszę pomidorów, muszę się wiec zadowolić kupnymi. W słoiku powinny znaleźć się tylko pomidory, olej i przyprawy, więc na takie właśnie poluję. Upolowałam je dzięki firmie Społem. Kupiłam je raz i zdobyły moje najwyższe uznanie. Nie wszystko więc co polskie jest gorsze. 


kurczak z suszonymi pomidorami

8-10 pałek kurczaka

1 por

słoiczek suszonych pomidorów

1 cebula

2 ząbki czosnku

olej ryżowy

suszona bazylia

sól, pieprz

Podudzia solimy, pieprzymy i smażymy w żeliwnym garnku na oleju ryżowym aż zbrązowieją. W międzyczasie ucieramy czosnek z solą, kroimy por, cebulę w piórka i pomidory w paski. Podsmażonego kurczaka wyciągamy na talerz, a do garnka dodajemy czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy por i wszystko razem podduszamy. Solimy do smaku i dodajemy pokrojone suszone pomidory. Na koniec posypujemy wszystko suszoną bazylia, dodajemy kurczaka, zalewamy wszystko wodą (ok. 1/2 l) przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na ok. 45 minut (190*C - termoobieg lub 210*C - bez).

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
niedziela, 19 października 2014 13:00

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kasiaindex napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/20 22:59:40:

    Pałki z kurczaka wyglądają po prostu obłędnie! Od razu zrobiłam się głodna! Bez wątpienia wiem, co jutro zrobię na obiad :) Pozdrawiam

  • cezary321 napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/22 14:37:20:

    Powiem szczerze że moim zdaniem może nie wyglądają one super apetycznie ale czytając przepis i sposób przygotowania domyślam są że w smaku są obłędne. Często piekę nogi z kurczaka ale nigdy nie wpadłem na pomysł dodania suszonych pomidorów. Na pewno spróbuje.

  • przemyslaw-89 napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/25 11:29:14:

    U mnie w rodzinie bardzo często robi się kurczaki ale takie zwykłe, bez sosów, po prostu ziemniaki, surówka i kurczak. Teraz gdy zobaczyłem Twój przepis chyba muszę podsunąć go mamie, wygląda bardzo smakowicie i aż nabrałem ochotę na zjedzenie czegoś podobnego, dzięki wielkie, podzielę się opinią nie długo :)

  • olszak.radek napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/26 23:34:42:

    dzisiaj u mnie był kurczak ale w ziołach, szczerze mówiąc z suszonymi pomidorami jeszcze nie próbowałem ... no nic już wiem co będę miał w najbliższą niedzielę na obiad :)

  • wrotka_online napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/27 12:35:27:

    Ja zaczęłam eksperymentować z różnymi dodatkami do drobiu gdy ten rodzaj mięsa w tradycyjny sposób przyrządzany po prostu mi się znudził. Ten przepis uwielbiam :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters