Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

niedziela, 14 września 2014

Sznycel z indyka w marynacie curry

 

Przeczytałam gdzieś, że aby przyzwyczaić się do nieznanego lub nielubianego smaku, należy taką potrawę zjeść przynajmniej 3 razy. Po tym czasie nasze podniebienie odbiera go (smak) już jako coś znanego i lubianego ;). Pierwszy raz zastosowałam tę metodę z krewetkami, po które dziś bardzo chętnie sięgam. Drugim takim obiektem eksperymentu jest przyprawa curry. Kupiłam sznycle z indyka i poszperałam w internecie w poszukiwaniu marynaty z dodatkiem curry, którą znalazłam na blogu Kuchenne Szaleństwa. A więc kochani ..... do trzech razy sztuka :)


sznycle z indyka w marynacie curry

 

kilka sznycli z indyka

1 łyżka curry

1-2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

sól i pieprz

Curry wymieszać z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Marynować w tej mieszance sznycle z indyka kilka godzin w lodówce. Smażyć na patelni grillowej.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
niedziela, 14 września 2014 15:18

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • nazumi13 napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/14 15:39:03:

    Straszną mam dzisiaj ochotę na sznycel. Pozdrawiam serdecznie :)

  • mppietia napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/18 18:35:55:

    Curry obok kurkumy, to moja ulubiona przyprawa, bardzo często używam, za to do krewetek to się nie przekonam :D

  • klemantyna napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/19 14:38:52:

    ooo czegoś takiego to ja jeszcze nie jadłam, dzięki wielkie :)

  • celinka90 napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/22 11:19:46:

    o smakowicie

  • wrotka_online napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/22 11:22:44:

    mppietia - myślałam dokładnie tak jak ty :), nie wiem jak będzie w przypadku curry, ale na krewetki system "do trzech razy sztuka" zadziałał :) pozdrawiam

  • alicijjja napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/23 13:13:34:

    uuu no to szukuje się pysny wtorkowy obiadek :)

  • nazumi13 napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/24 16:59:32:

    O kurczę, jeszcze go nie zjadłem. Nie umiem zrobić (:

  • felkisa napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/25 16:09:59:

    ale mi zrobiłaś smaka na taki sznycel

  • jaroslawkochanski napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/25 17:17:11:

    Indyka uwielbiam w każdej postaci jednak ta jest zdecydowanie inna. Curry lubię ale czy w takiej wersji mi będzie smakował? Mam nadzieję, że już wkrótce z żoną wypróbujemy ten przepis i przekonamy się czy warto. 3 razy nie zamierzam próbować ;)

  • horecaservice napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/26 09:08:41:

    bardzo fajna marynata...lubię curry ale wolę wykorzystać mięso z kurczaka :)

  • mironka89 napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/30 12:57:23:

    chyba musze spróbowac takiego przepisu :)

  • sygin79 napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/01 10:57:28:

    Oo w curry powiadasz? Jak dla mnie wygląda bardzo apetycznie! Z ryżem podajesz? Ciekawe czy na takie połączenie wpadła już jakaś restauracja, steak house nie musi być nudny i opiewać tylko w steki ;)

  • arkadiuszpoznan napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/06 00:35:32:

    Powiem szczerze, że wygląda całkiem apetycznie :) Pozdrawiam

  • 34kamil napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/06 13:16:30:

    Wygląda smakowicie. Uwielbiam eksperymentować w kuchni ale curry jeszcze nie używałam. Mam swoje smaki i ciężko mi się przyzwyczaić do nowego. Zaciekawił mnie Twój sposób. Jeszcze o nim nie słyszałam. Zwykle jak raz coś spróbowałam i mi nie smakowało to od razu zrezygnowałam. Na pewno przetestuje.

  • remik-89 napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/08 19:23:59:

    Ja się przez pewien czas do curry nie mogłem przekonać. owszem - miało ciekawy zapach, ale gdy przyszło co do przyprawiania to omijałem je szerokim łukiem. Ale myślę, że to z niewiedzy i chęci niezepsucia potrawy. Zmieniło się to odkąd zjadłem pierś z kurczaka w curry z ryżem u znajomych. Pychota! Dobrze czasem, przekonać się do nowości :)

  • danieldepta napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/08 00:01:16:

    jakoś za indykiem nie przepadam, ale widzę że ten wykon jest całkiem całkiem może jeszcze raz podejdę do indyka :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters