Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

środa, 20 sierpnia 2014

Bezglutenowe placuszki z cukinii

 

Od jakiegoś czasu jestem "bezglutenowa". Nie będę wchodzić w szczegóły, ale moja dieta zmieniła się o 45 stopni. Tylko o tyle, ponieważ owoce, warzywa , mięso, nabiał - to wszystko zostaje bez zmian, zmiana dotyczy tylko glutenu, a właściwie jego eliminacja. Zamiast mąki pszennej używam kukurydzianej lub mąki "Mehl-Farine" firmy Schar i właśnie dodałam do cukiniowych placków. Przepis Ewy Wachowicz jest rzeczywiście rewelacyjny. Mimo, że cukinia nie należy do wyrazistych w smaku warzyw, to dodatek koperku sprawia, iż całość jest bardzo aromatyczna.

 

bezglutenowe placuszki z cukinii

 

1 średnia cukinia lub 2 małe

4 łyżki mąki bezglutenowej

2 jajka

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

2 łyżki jogurtu

kilka gałązek koperku

sól, pieprz

olej do smażenia

Cukinie umyć, odciąć końcówki i nie obierając ze skórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić na chwilę a następnie dokładnie odcisnąć wodę. Do cukinii dodać pokrojoną w kostkę cebulę, mąkę, jajka, jogurt, przeciśnięty czosnek i pokrojony koperek. Przyprawić do smaku. Smażyć małe placuszki na tłuszczu.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
środa, 20 sierpnia 2014 18:53

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • magdalena.walniewicz.kesiara napisał(a) komentarz datowany na 2014/08/25 12:44:34:

    Szczerze mówiąc to nie przepadam za cukinią, ale te placki wyglądają naprawdę bardzo smakowicie... Może w tej formie w końcu przekonam się do cukinii? No cóż, nie zaszkodzi spróbować! Dzięki za inspiracje :)

  • wrotka_online napisał(a) komentarz datowany na 2014/08/25 13:31:32:

    Ja też za nią nie przepadam, jest taka ... nijaka, ale te placki są wyjątkowe. Pyszne zarówno prosto z patelni, jak i na drugi dzień. Pozdrawiam

  • sylwia.smakosz napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/19 13:06:00:

    Polecam, wyszły smakowicie!

  • robert-wrobel napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/29 09:49:42:

    Masz naprawdę świetne pomysły na dania bezglutenowe. Kilka z nich z pewnością zagości w mojej kuchni i pewnie nie na raz ale i na dłużej. uwielbiam zdrową zywnosć

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters