Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

wtorek, 17 grudnia 2013

Karkówka na wschodnią nutę z warzywami, pieczarkami i odrobiną lubczyku

 

Za każdym razem kupując karkówkę wieprzową mam mały dylemat. Jak ją przyrządzić? Najbardziej lubię duszoną w sosie własnym :) więc nie rezygnując z duszenia postanowiłam zrewolucjonizować sos.


karkówka na wschodnią nutę

 

1 kg karkówki

30 dag pieczarek

pół paczki mrożonych warzyw pociętych w paski

łyżka sosu sojowego

suszony lubczyk

mała cebula

sól, pieprz

100 ml gęstej śmietany

odrobina tłuszczu do smażenia

 

Umytą i osuszona karkówkę kroimy na małe kawałki. Podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy przyciętą na pół małą cebulę i ją też podsmażamy z mięsem. Gdy już mięso będzie podsmażone dodajemy sos sojowy, lubczyk, sól i pieprz, podlewamy wodą i tak dusimy przez ok. godzinę. Pieczarki myjemy i kroimy na ćwiartki. Po godzinie dodajemy do mięsa wraz z mrożonymi warzywami. Gdy karkówka będzie już zupełnie miękka do sosu dodajemy śmietanę. Gdyby był za rzadki, odparujmy go aby odrobiną zgęstniał. Dopiero teraz ostatecznie doprawiamy solą i pieprzem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
wtorek, 17 grudnia 2013 18:14

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • meraszka napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/06 19:06:39:

    Karkówkę uwielbiamy, chętnie skorzystam z nowego przepisu w którym jest sos sojowy i pieczarki.
    Myślę że ta potrawa wyglądająca wyśmienicie tak samo smakuje.

  • makaroni87 napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/13 13:52:16:

    Może trochę odbiegnę od tematu posta, ale może będziesz w stanie mi pomóc - mam problem ze stekami. Bez względu na to jak dobre mięso na stek by nie było (kupuję rostbef) zawsze wychodzą mi strasznie twarde. Wiesz może jak przyrządzić dobry, mięciutki i soczysty krwisty lub półwysmażony stek?

  • k_korzen napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/30 22:00:13:

    Połączenie idealne jak dla mnie - uwielbiam grzyby i karkówkę. Niby prosty gulasz, a jeszcze nigdy takiego nie robiłam. No i wydaje się nie być pikantny w smaku (nie lubię ostrych, pieprznych i palących potraw)?

  • g.poznany napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/03 08:59:45:

    Super potrawa. Bardzo smaczna i łatwa do zrobienia.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters