Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

wtorek, 12 listopada 2013

Zielona fasolka szparagowa z masłem, sokiem cytrynowym i natką pietruszki

Fasolka szparagowa według przepisu Julii Child. Uwielbiam to połączenie fasolki i natki pietruszki :) Przygotowując ja nie zapomnijcie, że wszystkie zielone warzywa należy po odcedzeniu natychmiast zalać zimna wodą, aby nie straciły koloru.


zielona fasolka szparagowa

 

1/2 kg zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)

1 łyżka masła

odrobina soku cytrynowego

łyżka posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz

Fasolkę ugotować w posolonej wodzie. Odcedzić i zalać zimną wodą, aby zachować zielony kolor. Ponownie odcedzić. Wrzucić na rozgrzaną patelnie i odparować wilgoć. Dodać masło, przyprawić solą i pieprzem. Gdy fasolka będzie dobrze rozgrzana dodaj sok z cytryny i natkę pietruszki.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
wtorek, 12 listopada 2013 12:21

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • debdaga napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/02 08:57:04:

    Bardzo proste ale zdrowe danie, właściwie dodatek do dania :)

  • snowmaxpl napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/03 10:16:39:

    Bardzo zdrowe danie, na pewno urozmaicę swój jadłospis o Twój przepis ;)

  • izozbych napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/03 11:10:41:

    Mniaaaaaaam! Uwielbiam szparagi! w takiej postaci jeszcze ich nie próbowałem tak więc najwyższa pora:)

  • mand-y00 napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/17 15:42:45:

    Ja bardzo lubię fasolkę szparagową i mogę na okrągło jeść :)

  • rekuperatorek napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/06 17:57:31:

    Uwielbiam samą fasolke, ale to połączenie z natką pietruszki? Muszę to wypróbować w najbliższym czasie, bo szczerze powiedziawszy nie slyszalem jeszcze o tym, o takim polaczeniu. Wyglada bardzo apetycznie! :)

  • mariuszmatusik napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/26 20:18:03:

    wreszcie coś zielonego znalazłem w tym białym okresie :) mniam fasolkę uwielbiam

  • g.poznany napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/03 09:00:49:

    Super. bardzo lubię takie połączenia smaków.

  • romama91 napisał(a) komentarz datowany na 2017/08/21 17:19:36:

    super, fasolka jest najlepsza na świecie

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters