Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

środa, 06 listopada 2013

Piersi kurczaka duszone w maśle

Pierwszy obiad francuskiego szefa kuchni w moim wykonaniu. 25 października miała miejsce premiera książki Julii Child "Francuski szef kuchni" czyli zbiór wszystkich przepisów jakie Julia zaprezentowała w swoim kulinarnym show. Czekałam na tę książkę już od bardzo dawna i jak tylko ją kupiłam, zasiadłam wygodnie w fotelu i zaczęłam niecierpliwie przerzucać kartki. No nie, tak nie można, muszę od czegoś zacząć i wybrałam ... pierś kurczaka duszona w maśle, podana z sosem winno-śmietanowym z dodatkiem zielonej fasolki z sokiem cytrynowym i zieloną pietruszką.

Dziś przepis na mięso, jutro zapraszam na sos, a zakończymy przepisem na fasolkę :)


piersi kurczaka duszone w maśle

4 filety piersi kurczaka

sok z cytryny

sól, pieprz

4 łyżki masła

Natrzyj piersi kurczaka sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Rozgrzej masło w naczyniu żaroodpornym. Gdy masło zacznie się pienić, szybko obtocz w nim filety i zostaw w naczyniu. Przykryj pokrywką i wstaw do nagrzanego do 200 *C piekarnika. Po 6 minutach sprawdź czy są upieczone i czy w dotyku są jędrne i sprężyste. Jeżeli nie, należy jeszcze chwilę je podpiec.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
środa, 06 listopada 2013 19:15

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters