Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

poniedziałek, 28 października 2013

Karkówka prowansalska z leśnymi grzybami

Połączenie smaków Francji i Polski. Wieprzowina w ziołach prowansalskich z sosem z grzybów leśnych. W mojej opinii całkiem udana próba.


karkówka prowansalska

 

1200 g karkówki wieprzowej

sól, pieprz

zioła prowansalskie

garść suszonych grzybów

100 g śmietany

łyżeczka mąki

tłuszcz do smażenia

1 cebula

Karkówkę nacieramy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni i smażymy na brązowo. Cebulę obieramy, dzielimy na pół i również podsmażamy na tłuszczu. Kiedy już wszystko mamy pięknie podsmażone, usuwamy cebulę, dodajemy odrobinę (ok. 1 cm) wody i wrzucamy grzyby. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 2 godzin, aż mięso będzie mięciutkie, w razie czego dolewając wody. Wyciągamy karkówkę na deskę i jak odrobinę przestygnie kroimy w plastry. W międzyczasie rozrabiamy mąkę z odrobina wody, dodajemy śmietanę i wlewamy do sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
poniedziałek, 28 października 2013 08:18

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters