Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

czwartek, 05 września 2013

Ryżowo-jajeczne kotlety ze szpinakiem

 

Prawda, że cudownie wyglądają te zielone kotleciki? Robocza ich nazwa to kotlety marsjańskie. Pachną cudownie, smakują jeszcze lepiej. To kolejny przepis z dodatku Palce lizać, który postanowiłam wypróbować. Użyłam tylko zamiast świeżego i zblanszowanego, mrożony szpinak. Odmrażam go tylko dzień wcześniej.

 

ryżowo-jajeczne kotlety ze szpinakiem

 

1 1/2 szklanki ryżu

4 jajka

200 g szpinaku siekanego (ja użyłam mrożonego)

mały pęczek natki pietruszki

łyżka śmietany 18 %

sól, pieprz

tarta bułka do panierowania

tłuszcz do smażenia

 

Ryż gotujemy w 2 szklankach wody. Ponieważ jest ugotowany na półtwardo, zostawiam go jeszcze na 30 minut w szczelnie zamkniętym rondlu, żeby "doszedł w ciepełku". Zawsze miałam drobne problemy z gotowaniem ryżu, więc staram się, aby pod koniec gotowania częściej do niego zaglądać i mieszać by się nie przypalił. W międzyczasie jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu siekamy na drobne kawałki. Natkę też siekamy.

Kiedy ryż nam ostygnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy śmietanę , sól i pieprz. Formujemy kotleciki, panierujemy w bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
czwartek, 05 września 2013 08:35

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters