Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

środa, 25 września 2013

Kurczak z suszonymi śliwkami

 

Kolejnym przepisem Neli Rubinstein, który chciałam wypróbować jest kurczak z suszonymi śliwkami i rodzynkami. Przepis jest nieskomplikowany i wyjątkowo ciekawy. Jeszcze nigdy nie łączyłam drobiu ze śliwkami. Wynik eksperymentu okazał się wyjątkowo smaczny. Już od jakiegoś czasu byłam znudzona drobiem, a tym przepisem odkryłam go na nowo.


kurczak z suszonymi śliwkami

 

Kurczak o wadze ok. 1400 g.

sól i pieprz

2 łyżki masła

masło do natarcia mięsa

20 śliwek suszonych

pół szklanki rodzynek

2 szklanki bulionu drobiowego

Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Do środka włożyć 2 łyżki masła. Brytfannę wysmarować masłem, położyć na niej kurczaka, wysmarować masłem i zalać szklanką bulionu. Mięso wstawić do nagrzanego do 180 *C i piec ok. 45 minut. Co jakiś czas przewracać kurczaka i polewać sosem.

Śliwki i rodzynki zalać pozostałym gorącym bulionem i moczyć przez czas pieczenia się kurczaka. Po 45 minutach dodać je do mięsa wraz z płynem, w którym się moczyły. Ponownie pieczemy 45 minut, co jakiś czas przewracając mięso i polewając je sosem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
środa, 25 września 2013 08:25

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • adam.kosedowski napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/25 14:21:00:

    Przedni przepis, a kurczak wygląda naprawdę bosko. Chciałoby się go spróbować :)

  • wrotka_online napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/26 14:23:11:

    Polecam z czystym sumieniem :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters