Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

wtorek, 06 listopada 2012

Babeczki brownie z orzechami

 

Uwielbiam ciasto brownie i tak samo pokochałam te babeczki, można by powiedzieć od pierwszego kęsa. Ci, którzy liczą na pięknie wyrośnięte czekoladowe cuda, mogą się rozczarować, gdyż brownie ma to do siebie, że nie rośnie i jest odrobinę zakalcowate. Tym, którzy chcą spróbować czegoś wyjątkowego - polecam z czystym sumieniem, babeczki są przepyszne :)

Przepis podpatrzony na blogu Moje Wypieki.


babeczki brownie z orzechami


80 g masła

150 g gorzkiej czekolady

100 g brązowego cukru

2 jajka

cukier waniliowy lub olejek

100 g mąki pszennej

1 łyżka kakao

50 g czekoladowych kuleczek lub drobno posiekanej gorzkiej czekolady

1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

 

Masło, czekoladę, cukier i cukier waniliowy (jeżeli wybraliśmy tę opcję) rozpuszczamy, cały czas mieszając, w rondelku o grubym dnie na małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do przestudzonej masy, następnie dodajemy przesianą mąkę, kakao i ewentualnie olejek waniliowy. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojona czekoladę lub gotowe kuleczki czekoladowe. Ciastem napełniać foremki do muffinek. Na wierzchu każdą muffinkę posypać posiekanymi orzechami. Piec ok. 20 minut w temperaturze 185 *C.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
wtorek, 06 listopada 2012 16:58

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters