Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

wtorek, 16 października 2012

Zapiekane risotto z kurczakiem i grzybami

 

Do gotowania risotto najlepszy będzie ryż z okrągłymi ziarnami Arborio. Nie należy używać ryżu preboiled (o skróconym czasie gotowania) ani ryżu w torebkach, bo nie wchłoną sosu i nie zlepią się. Do risotta nie nadaje się też ryż długoziarnisty bo się nie sklei.Ważne tez jest aby go nie płukać, bo tylko wtedy ma odpowiednia kleistość.

Zazwyczaj ryż gotuje się w bulionie, ja natomiast znalazłam przepis na upieczenie go :) i późniejsze połączenie ze składnikami przygotowanymi osobno.


zapiekane risotto


1 1/2 szklanki ryżu do risotto (Arborio)

1 litr bulionu drobiowego

3 łyżki masła

30 dag pieczarek

1 duża cebula

2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku (lub 2/3 łyżeczki suszonego)

pieprz, sól

2 piersi kurczaka

starty parmezan

 

Nagrzać piekarnik do 180*C. Żaroodporne naczynie posmarować masłem, wsypać ryż i zalać bulionem. Wstawić do piekarnika i nieprzykryte piec ok. 45 minut aż ryż wchłonie cały bulion. Wymieszać po 25 minutach.

Piersi kurczaka pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na maśle. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki (gdy są duże w półplasterki) i razem z posiekana cebulą również podsmażyć na maśle. Do grzybów dodać kurczaka i tymianek. Całość dodać do ryżu i razem wymieszać. Na koniec dodajemy też 2 łyżki masła aby całość nabrała aksamitnej konsystencji. Posypać wszystko startym parmezanem. Podawać od razu :)



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
wtorek, 16 października 2012 17:11

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters