Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

wtorek, 09 października 2012

Cynamonowy jabłecznik

 

Dawno niczego nie piekłam. Po pierwsze dlatego, że z czasem ostatnio u mnie krucho. Po drugie, jak upiekę to później zjadam bez opamiętania, bo straszny ze mnie łasuch. Ale... gość w dom, ciasto na stół, postanowiłam upiec sezonowe ciasto. Jabłek zatrzęsienie a więc czas nastał na cynamonowy jabłecznik :) Nieskromnie powiem, że był przepyszny.

 

 cynamonowy jabłecznik

490 g maki pszennej

3 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka soli

230 g miękkiego masła

60 ml oleju

400 g cukru

cukier waniliowy

3 duże jajka

3 duże jabłka

1 łyżka cukru brązowego

polewa:

150 g cukru pudru

5 łyżeczek mleka


W misce mieszamy razem mąkę, 2 łyżeczki cynamonu, sodę i sól. W drugiej mikserem ucieramy na gładka masę masło, olej, cukier i cukier waniliowy. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Następnie stopniowo wsypywać suchą mieszankę.

Jabłka obrać, pokroić w szesnastki, a następnie w jedno centymetrowe kawałki. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką, tak aby każdy kawałek jabłka był dokładnie oblepiony.

Foremkę posmarować tłuszczem i obsypać mąką. Ciasto nakładać łyżką. Całość wyrównać i posypać brązowym cukrem wymieszanym z 1 łyżeczką cynamonu.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C na 1 godzinę 10 minut. Po upieczeniu należy odczekać 15-20 minut nim wyjmiemy ciasto z formy.

Można polać polewą zrobioną z cukru pudru i mleka.


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
wtorek, 09 października 2012 18:21

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters