Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

środa, 13 czerwca 2012

Zapiekanka kalafiorowo-brokułowa z mozzarellą pod beszamelem

 

Sezon kalafiorowo-brokułowy w pełni, z czego cieszę się niezmiernie, ponieważ uwielbiam te warzywa we wszystkich postaciach. Dzisiaj proponuję zapiekane brokuły i kalafior, z dodatkiem plastrów mozzarelli i sosu beszamelowego. Niebo w gębie :)

 

zapiekanka kalafiorowo-brokułowa z mozzarellą pod beszamelem

 

1 brokuł

1 kalafior

20 dag wędliny (np. szynki)

1 mozzarella

sól, pieprz

sos beszamelowy :

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

2 szklanki mleka

gałka muszkatołowa

sól, pieprz

 

Brokuł i kalafiora podzielić na małe cząstki i podgotować w osolonej i osłodzonej wodzie. Rozłożyć w naczyniu żaroodpornym. Szynkę pokroić w kostkę i posypać nią warzywa. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Przygotować beszamel. Masło roztopić w niewielkim garnku, nie czekając aż się zezłoci dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Do jasnej zasmażki dodać mleko i mieszając zagotować. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Zapiekankę zalać sosem i piec 30 minut w 180 *C.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
środa, 13 czerwca 2012 08:54

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mnemonique napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/18 17:50:31:

    cudna, ja pominę tylko szynkę i zrobię wegetariańską wersję i będzie pyszna!
    Pozdrawiam
    Monika

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters