Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

poniedziałek, 25 czerwca 2012

Fasolka szparagowa po katalońsku

 

Kupując fasolkę szparagową nie miałam na jej wykorzystanie żadnego pomysłu, żadna wena nie naszła mnie również po przyjściu do domu. Tak jak zawszy przy niemocy twórczej zaczęłam przeczesywać internet i znalazłam.... przepis na fasolkę szparagową po katalońsku. Przepis jest prosty, zapiekana w cebuli i czosnku fasolka, połączona z pieczonymi ziemniakami. Całość udekorowane pomidorkami i szczypiorkiem.

Inspiracją dla mnie był przepis znaleziony na stronie Przepisy.net. Zamiast ziemniaków smażonych na patelni dodałam pieczone w piekarniku ziemniaki czosnkowo-ziołowe, na które przepis podam jutro :)

 

fasolka po katalonsku

 

75 dag fasolki szparagowej

2 średnie cebule

2 ząbki czosnku

garść pomidorków koktajlowych

5-6 młodych ziemniaków

szczypiorek do posypania

sól, pieprz, cukier

Fasolkę gotujemy w posolonym i posłodzonym wrzątku. Odcedzamy. Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy kawałki pieczonych ziemniaków (z jutrzejszego przepisu) i fasolkę szparagową. Wszystko razem mieszamy i podsmażamy parę chwil. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na półmisek, dodajemy przekrojone na pół pomidorki i obficie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
poniedziałek, 25 czerwca 2012 16:54

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/25 18:57:23:

    przepis prosty ale bardzoooo apetyczny ;)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters