Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

środa, 11 kwietnia 2012

Cymes czyli duszona marchewka na słodko

 

Cymes, czyli coś dobrego, nadzwyczajnego, coś pysznego...Cymes to też nazwa tradycyjnej potrawy kuchni żydowskiej, która w swoim składzie najczęściej zawiera podsmażoną marchewkę. Istnieją rodzaje cymesu, które są daniem głównym i zawierają mięso oraz rodzaje, które zawierają tylko warzywa i owoce, i są podawane jako deser. Dzisiejsza propozycja to duszona marchewka z daktylami, suszonymi śliwkami, migdałami i rodzynkami, którą można podawać jako słodki dodatek do dania głównego...po prostu cymes :)

 

cymes

 

1 kg marchewki

1 paczka (200g)  suszonych śliwek

1 paczka daktyli

ok. 50 g rodzynek

płaska łyżeczka cynamonu

płaska łyżeczka pieprzu

pół słoika miodu

sok z 1 cytryny

100 g płatków migdałowych

sól do smaku

 

Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na ukośne 1 centymetrowe kawałki. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (ok. 1/2 szklanki). Podduszamy.

Śliwki, daktyle i rodzynki myjemy i dodajemy do podduszonej marchewki , dodajemy miód i sok z cytrynu. Doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu często mieszając, aby nam się potrawa nie przypaliła. Na sam koniec, gdy już marchewka jest miękka a bakalie połączyły się w jedną masę, dodajemy płatki migdałowe. Podajemy na ciepło.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
środa, 11 kwietnia 2012 09:17

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters