Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

poniedziałek, 19 marca 2012

Risotto z boczkiem i zielonym groszkiem

 

Do wtorkowej Gazety Wyborczej dołączany jest papierowy dodatek Palce Lizać. Lubię wtorki właśnie z tego powodu :) Co tydzień dodatek poświęcony jest innemu tematowi, a ja z przyjemnością przeglądam zamieszczone w nim przepisy. W ostatni wtorek tematem było włoskie gotowanie i znalazło się w nim sporo propozycji risotto. Nigdy nie dodawałam do tej potrawy soku wyciśniętego z cytryny, więc tym bardziej postanowiłam wypróbować któryś z podanych przepisów. Szybkie spojrzenie do lodówki i już postanowione, na pierwszy ogień pójdzie risotto z boczkiem i zielonym groszkiem :)

Nieznacznie zmieniłam przepis, rezygnując z dodania 125 ml białego wina (które należało dodać do ryżu po jego zeszkleniu. Wino należało odparować i dopiero wtedy wlewać bulion) i dodałam tylko jeden ząbek czosnku oraz zrezygnowałam z dodania skórki startej z cytryny. A co do soku z cytryny ... zawsze już będę go dodawała do risotta.

 

rissotto z boczkiem i zielonym groszkiem

 

300 g ryżu do risotto

ok. 1 litra bulionu drobiowego

100 g pokrojonego w kostkę boczku wędzonego

150 g mrożonego groszku zielonego

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku

sok z 1/2 cytryny

50 g startego żółtego sera typu parmezan

sól, pieprz

W rondlu o grubym dnie podsmażyć boczek aż tłuszcz się wytopi a boczek zarumieni. Wyjąć podsmażony boczek a na powstałym tłuszczu z dodatkiem łyżki oliwy lekko zarumienić pokrojony drobno czosnek. Dodać ryż i przesmaż aż ziarenka ryżu staną się szkliste, uważając by się nie przypalić. Następnie do rondla dolewać stopniowo bulion, aż ryż wchłonie płyn całkowicie a ryż będzie al dente (ok. 18-20 min.). Na tę ilość ryżu nie potrzebujemy aż litra bulionu, dlatego należy go dodawać stopniowo, kontrolując wchłanianie, aby nie wlać go za dużo i aby nie powstała nam risottowa papka. Dodać częściowo rozmrożony groszek, wymieszać i gotować kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać masło, sok z cytryny, boczek oraz ser. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, przykryć pokrywką na dwie minuty. Podawać na gorąco.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
poniedziałek, 19 marca 2012 11:13

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters