Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

wtorek, 14 lutego 2012

Mini pączki serowe

 

Te przepysznie chrupiące serowe pączki są wspaniałą propozycja na nadchodzący Tłusty Czwartek.  Pączki te, w przeciwieństwie do tradycyjnych drożdżowych, nawet na drugi dzień zachowują świeżość, więc nie trzeba pomimo tego, że z przepisu powstanie ich całkiem sporo, zjeść wszystkich od razu :)

 

mini pączki serowe

 

1/2 kg twarogu sernikowego

2 szklanki mąki

1 cukier waniliowy

4 jajka

1 łyżeczka spirytusu

1 szklanka cukru

1 łyżeczka sody oczyszczonej

tłuszcz do głębokiego smażenia

 

Wszystkie składniki wymieszać razem mikserem. Rozgrzać tłuszcz. Nabierać ciasto małą łyżeczką, drugą zrzucać ciasto bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz. Pączki po upieczeniu odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym a po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
wtorek, 14 lutego 2012 08:21

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/14 08:34:59:

    bardzo ładnie wyglądają, u mnie chyba by nie dotrwaly do dnia następnego...;)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters