Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

czwartek, 22 grudnia 2011

Śledzie z suszonymi śliwkami i rodzynkami

 

Kolejna propozycja śledziowa, to śledzie w oliwie z rodzynkami i suszonymi śliwkami. Dodatki te sprawiają, że ryba nabiera słodkawego smaku, którą zrównoważają ostra papryka i czarny pieprz.

 

 śledzie z suszonymi śliwkami i rodzynkami

 

5 filetów matiasów - około 30-40 dag


3 średniej wielkości cebule


12 suszonych śliwek


2 łyżki rodzynek


150 ml oliwy lub oleju


1/2 łyżeczki ostrej sproszkowanej papryki


1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu


1/2 łyżeczki suszonego tymianku

 

Filety zalać zimną wodą i moczyć przez 1 godzinę. Śledzie osączyć osuszyć i pokroić na ukośne kawałki. Śliwki i rodzynki zalać wrzątkiem. Odstawić na 2 minuty. Owoce osuszyć na sitku. Cebule obrać i pokroić w grube plastry. Przyprawy wymieszać z oliwą. W słoiku układać na przemian warstwę śledzi, mieszaninę śliwek i rodzynków oraz cebulę. Ostania warstwa to śliwki z rodzynkami.
Całość zalać oliwą i odstawić, na minimum 12 godzin w chłodne miejsce.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
czwartek, 22 grudnia 2011 18:58

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/22 19:10:25:

    sledzie z rodzynkami bardzo lubię...;)

  • negresca napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/26 00:28:51:

    Miłego radosnego świętowania!:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters