Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

środa, 21 grudnia 2011

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą

 

Na naszych wigilijnych stołach na pewno nie zabraknie potraw ze śledziem. Zazwyczaj przygotowujemy je w oleju bądź w śmietanie, ale można też zaszaleć i podać śledzie mniej tradycyjnie. Dzisiejsza propozycja to śledziowa sałatka z czerwona fasolą, ogórkiem konserwowym i czerwona cebulą, a wszystko to razem wymieszane z łyżką majonezu. Nawet te osoby, które nie przepadają za śledziami nie mogą się jej oprzeć , jest po prostu rewelacyjna.

 

sałatka śledziowa z czerwoną fasolą

 

3-4 płaty śledziowe

1 puszka czerwonej fasoli

3 jabłka

3 czerwone cebule

3 ogórki konserwowe

pieprz, cukier

majonez

 

Śledzie namoczyć w zimnej wodzie. Niech się moczą tak długo, aż wszystkie pozostałe składniki zostaną pokrojone.

Fasolę przepłukać wodą. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Na samym końcu pokroić w kostkę jabłka i wszystko razem wymieszać.  Z wody wyciągnąć matiasy i również pokroić w drobną kostkę. Dodać do pokrojonych wcześniej składników. Wstawić do lodówki. Doprawiać i  wymieszać z majonezem bezpośrednio przed podaniem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
środa, 21 grudnia 2011 20:29

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/21 20:41:19:

    bardzo fajna propozycja..;)

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/28 19:36:24:

    Dla mnie nowość ,ale pewnie by mi zasmakowała

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters