Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

piątek, 30 grudnia 2011

Postrzępiona szarlotka

 

Dzisiejsze ciasto jest z gatunku tych, którego przepis przekazujemy sobie na wyrwanych z zeszytu kartkach. Przynajmniej wśród moich znajomych ono krąży pod taką postacią. Nie znam pochodzenia tego przepisu, wiem jedno, ta postrzępiona szarlotka uzależnia:)

 

postrzępiona szarlotka

 

1 1/2 szklanki mąki pszennej

1 1/2 szklanki mąki krupczatki

6 żółtek

1 margaryna

1 łyżka smalcu

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wszystkie składniki razem posiekać nożem na stolnicy. następnie zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć ja w folie spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

 

1 1/2 kg jabłek (najlepsza będzie szara reneta)

3 łyżki cukru

sok z połówki cytryny

6 białek

1 szklanka cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Obrane jabłka utrzeć na tarce o grubych oczkach. Odparować w garnku dodając kilka łyżek wody. Pod koniec dodać 3 łyżki cukru. Odstawić do wystygnięcia, po czym już do ostudzonych dodać sok z cytryny.


Ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką blachę. Na warstwę ciasta nałożyć jabłka , wyrównać.

Białka ubić na sztywna pianę, dodając stopniowo szklankę cukru. Jak piana będzie bardzo sztywna wymieszać ją z mąką ziemniaczaną. Pokryć pianą warstwę jabłek. Pianę natomiast przykryć drugą warstwą ciasta, tym razem utartą  na tarce o grubych oczkach.

Piec 45-50 minut w temperaturze 180-200* C. Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
piątek, 30 grudnia 2011 08:12

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/30 08:44:05:

    bardzo ładnie wyglada...;))) moja mama robi podobną;)i potwierdzam że jest pyszna

  • daisydukes napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/30 08:59:10:

    przepadam za szarlotkami! cudo! :)

  • daria8802 napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/30 11:07:42:

    Robiłam podobną, ale z prażonymi jabłkami, bo takie tylko uznaje w szarlotce i przyznaje ona uzależnia, należy do moich ulubionych.

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/30 16:20:25:

    robiłam podobną, święta prawda, że uzależnia :)

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/30 21:33:08:

    Robię podobną i potwierdzam UZALEŻNIA .
    Szczęśliwego Nowego Roku

  • mango25 napisał(a) komentarz datowany na 2014/08/10 17:58:09:

    Dzisiaj upieklam i jest przepyszna!!! Dziekuje za przepis :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters