Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

czwartek, 29 grudnia 2011

Pierś indyka nadziewana warzywami

 

Indyka najlepiej podawać nadziewanego jakąś smaczną masą :) Jeżeli mamy do dyspozycji tylko płat piersi indyczej, a nie chcemy jej podać tradycyjnie pokrojonej na kotlety i panierowanej, to najlepszym sposobem na pyszny obiad jest zrobienie w mięsie kieszonki i nadzianie go farszem. Istnieje całkowita dowolność co do smaku nadzienia, ja dziś proponuję warzywne z dodatkiem żółtego sera.

 

pierś indyka nadziewana warzywami

 

 

1-1,2 kg piersi z indyka
15 dag fasolki szparagowej obgotowanej (ew. może być z puszki)
1 marchewka, pokrojona w kostkę i obgotowana
2 łyżki groszku - może być konserwowy
2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
2 łyżki kukurydzy konserwowej
10 dag żółtego sera, pokrojonego w kostkę
oliwa, sól, pieprz, czerwona słodka papryka


 

pierś indyka nadziewana warzywami 1



Mięso umyć i osuszyć, ostrym nożem wyciąć głęboką "kieszeń", natrzeć z zewnątrz i od wewnątrz solą, pieprzem i papryką, odstawić na 30-40 minut. W tym czasie przygotować warzywa - jeśli świeże, obgotować ok. 5 minut w osolonym wrzątku, odsączyć. Ser pokroić w małą kostkę, dodać do warzyw i wymieszać.
Otwór w mięsie napełnić farszem, spiąć wykałaczkami albo zaszyć. Mięso posmarować oliwą, lekko obsmażyć na tłuszczu, ułożyć w wysmarowanej oliwą brytfannie lub naczyniu żaroodpornym, wlać kilka łyżek wody (a jeszcze lepiej - wywaru z warzyw).
Piekarnik nagrzać do 180 st. C, piec mięso ok. 1 h 15 min. (sprawdzając przed wyjęciem czy mięso jest miękkie). W połowie pieczenia przewrócić. W trakcie pieczenia polewać wytwarzającym się sosem.


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
czwartek, 29 grudnia 2011 08:20

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • flusso napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/29 15:44:48:

    Pyszności ;)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters