Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

wtorek, 01 listopada 2011

Ciasto kokosowe z ananasem

 

Ciasto kokosowe z kawałkami ananasa to propozycja, która bardzo często gości na blogach kulinarnych. Mój przepis jest troszeczkę inny. Kokos nie jest składnikiem kremu, którym przekłada się ciasto, ale zmiękczony mlekiem dodawany jest bezpośrednio do ciasta. W przepisie, który znalazłam w dodatku kulinarny do Świata Kobiety proponują aby ciasto po upieczeniu przeciąć na pół i przełożyć dżemem.  Ja z tej propozycji nie skorzystałam, nie chciałam wprowadzać dodatkowego smaku, a dżemu ananasowego niestety nie miałam w domu.                                                                                                                                                                                                                               

 

ciasto kokosowe z ananasem

 

100 ml mleka

5 łyżek wiórków kokosowych

15 dag masła

10 dag cukru

opakowanie cukru waniliowego

4 jajka

25 dag mąki

1/2 małego opakowania proszku do pieczenia

puszka ananasa

biała polewa czekoladowa

płatki migdałowe

 


Mleko wlej do rondelka, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wsyp do niego wiórki kokosowe. Gotuj jeszcze przez chwilkę na małym ogniu, mieszając. Schłódź je. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Ucierając masło, dodawaj stopniowo jajka. Następnie do masy wmieszaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Pod koniec do ciasta dodaj schłodzoną masę kokosową.

Średniej wielkości keksówkę napełnij ciastem (ok. 2/3 ilości ciasta). Rozłóż część odcedzonych i pokrojonych kawałków ananasa. Przykryj pozostałym ciastem. Na wierzchu rozłóż resztę owoców.

Piecz 45 minut w 180*C. Upieczone ciasto przestudź, wyjmij z formy. Polewę czekoladową przygotuj wg przepisu podanego na opakowaniu. Zanim zgęstnieje, polej zimne ciasto. Można dodatkowo obsypać płatkami migdałowymi.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
wtorek, 01 listopada 2011 17:31

Komentarze

Dodaj komentarz

  • daria8802 napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/01 17:53:57:

    Świetny przepis, na pewno kiedyś skorzystam, bo nadal szukam swojego ulubionego ciasta kokosowego.

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/01 19:04:35:

    bardzo fajne ciasto...podoba mi się;)

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/01 23:33:53:

    Świetne ciacho, bardzo lubię połączenie ananasa i kokosa:-)

  • kuchennefascynacje napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/02 14:19:11:

    Wyborne ciacho z chęcią bym spałaszowała kawałek :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters