Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

poniedziałek, 28 listopada 2011

Ciasto cynamonowe z jabłkami

 

W poszukiwaniu doskonałego ciasta na Boże Narodzenie, zaczęłam od wypróbowania przepisu na cynamonowy jabłecznik. Już w trakcie przygotowywania miałam wątpliwości czy ciasto w ogóle się uda. Po wymieszaniu składników mokrych i suchych powstała dość gęsta masa, którą należało połączyć z pokrojonymi jabłkami. Jabłek dużo, masa gęsta.... powstało coś na kształt kawałków owoców obtoczonych w budyniu czekoladowym ;))) Z pesymistycznym nastawieniem włożyłam blaszkę tego "tworu" do piekarnika i po godzinie otrzymałam pyszne ciasto o ciekawym, nierównym wierzchu, pełne jabłek, których po upieczeniu wcale nie było za dużo :)


ciasto cynamonowe z jabłkami

 

1 kg jabłek

1/2 szklanki rodzynek

1/2 szklanki orzechów włoskich

1 szklanka cukru

1 szklanka oleju

3 jajka

3 szklanki mąki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka ciemnego kakao

1 łyżka cynamonu

 

Jabłka obieramy i kroimy w dużą kostkę. Orzechy siekamy, rodzynki należy sparzyć. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, natomiast jajka, cukier i olej ucieramy. Do suchych składników dodajemy utarta masę jajeczną, mieszamy, a następnie dodajemy jabłka i bakalie. Całość próbujemy wymieszać łyżką. Ciasto przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180*C na ok. 1 godzinę.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
poniedziałek, 28 listopada 2011 08:32

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/28 10:02:23:

    fajne to ciasto...;)))) no właśnie trza zacząć nowości testować:))

  • cossmacznego napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/28 13:23:36:

    To bardzo pyszne i smaczne ciasto, robiłam podobne - rewelacja :)

  • aciri napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/28 19:03:19:

    Też robiłam podobne:) Lubię takie:)

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/29 11:12:54:

    Robiłam podobne i też na początku, konsystencja ciacha trochę mnie przeraziła .No ,ale póżniej ? Miodzio

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters