Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

wtorek, 25 października 2011

Zupa krem z brokułów Julii Child

 

Dawno nie zaglądałam do książki Julii Child Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni. Postanowiłam zmierzyć się z kremem brokułowym przygotowanym na bazie wywaru drobiowego i mleka. Nowością dla mnie jest wykorzystanie całego brokuła łącznie z łodygą. Zupa okazała się naprawdę pyszna. Zdjęcie niestety nie oddaje piękna jej pistacjowego koloru :) ale zapewniam, że wygląda i smakuje rewelacyjnie.

 

zupa krem z brokułów Julii Child

 

Baza do zupy

2 łyżki masła

1 szklanka drobno posiekanej cebuli

1/4 szklanki mąki

6 szklanek mleka

1 szklanka gorącego wywaru drobiowego


Cebulę podsmażyć na maśle w rondlu o grubym dnie. Smażyć pod przykryciem 7-8 minut, aż się zeszkli i zmięknie. Dodać mąkę i smażyć powoli przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i stopniowo dolewać gorący wywar. Powoli doprowadzić do wrzenia, a potem dolać mleko.


Zupa

2 brokuły

sól

masło

1/2 szkl. śmietany kremówki


Przygotować opisaną wyżej bazę do zupy. Oddzielić różyczki z brokułów i odłożyć na później. Obrać i pokroić łodygi w paski, a następnie zagotować w takiej ilości wody, która przykryje je na wysokość 1 cm. Gdy zmiękną odcedzić (ale wodę pozostawić) i zetrzeć łodygi na puree z 1 szklanką bazy do zupy, a następnie wlać powoli pozostałą część bazy. Odłożone różyczki brokułów ugotować w wodzie pozostawionej po gotowaniu łodyg. Przelać je zimną wodą, żeby odzyskały kolor, osuszyć i odłożyć. Przed podaniem podgrzać je na patelni z łyżką masła.

Przed podaniem jeszcze raz doprowadzić zupę do wrzenia i cały czas mieszając, gotować na wolnym ogniu 2-3 minuty ze śmietaną. W razie potrzeby doprawić do smaku. Przed podaniem udekorować każdą porcję zupy różyczkami brokułów.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
wtorek, 25 października 2011 20:02

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/26 09:24:26:

    brokuły lubię...;) kremu z nich nie jadłam jeszcze ale wyglada bardzo apetycznie

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/27 12:56:42:

    Dla mnie wygląda bosko! Potrawy Julii górą! Prostota i tradycja!

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/27 16:56:30:

    Jak wg Julii Child to musi być pyszna.Kolorek też fajny

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters