Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

wtorek, 18 października 2011

Rosół z zielonym groszkiem

 

Ostatnio bardzo często przeglądam czasopisma kulinarne. Zdjęcia potraw kuszą a ciekawe przepisy zachęcają do ich przygotowania. Ale czy to co proponują czasopisma jest "zjadalne"? :) W dodatku do Świata Kobiety znalazłam rosół z dodatkiem zielonego groszku, podawany z lanymi kluskami. Rosół okazał się pyszny. Tak więc, przepis wypróbowany i jak najbardziej przeze mnie polecany :)

 

rosół z zielonym groszkiem

 

1 mały kurczak

2 małe cebule

pęczek włoszczyzny

1/2 główka włoskiej kapusty

2 liście laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

puszka zielonego groszku

sól, pieprz

natka pietruszki


Kurczaka umyj, oczyść i podziel na porcje. Zalej zimną wodą, zagotuj i zbierz szumowinę. Obrane cebulę opal nad płomieniem kuchenki, dodaj do mięsa. Włoszczyznę obierz, pokrój na kawałki. Kapustę oczyść z wierzchnich liści i razem z włoszczyzną dodaj do gotującego się rosołu. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe sól i pieprz. Gotuj do momentu aż mięso będzie miękkie, które należy wyjąć z zupy i pokroić na małe kawałeczki i ponownie wrzucić do zupy. Groszek osącz, przelej na sicie zimną wodą a następnie dodaj do rosołu. Całość doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku. Przed podaniem posypać drobno pokrojona natką pietruszki.


Lane kluski

8-10 łyżek mąki

2 jajka

sól

Jajka rozkłócić z odrobiną wody, dodać mąkę i mieszać tak długo aż uzyskamy gładką masę. Posolić. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto wlewać cienką strużką do wrzącego rosołu. Gotować 2 minuty.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
wtorek, 18 października 2011 19:45

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/19 16:52:02:

    Jak dobra trzeba spróbować .Podoba mi się

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/19 18:26:31:

    Zielony groszek w zupie jest świetny. Zawsze się uśmiecham na jego widok :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters