Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

środa, 12 października 2011

Kotlety w płatkach kukurydzianych

 

Kotlety drobiowe, panierowane w bułce tartej i smażone na patelni, to szybka i lubiana przez wiele osób potrawa. A gdyby tak spróbować czegoś innego ? Piersi kurczaka w płatkach kukurydzianych, to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów. W płatkach kukurydzianych można obtoczyć zarówno drób jak i tradycyjny kotlet schabowy.

 

kotlety w płatkach kukurydzianych

 

3-4 piersi z kurczaka

2-3 jajka

mąka do obtoczenia kotletów

płatki kukurydziane

sól

tłuszcz do smażenia

 

Piersi z kurczaka dokładnie rozbijamy. Duże płaty dzielimy na mniejsze kawałki, tak aby powstały zgrabne, nie za duże kotleciki. Solimy do smaku. Jajka roztrzepujemy w misce. Kotlety obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku a na koniec dokładnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, troszeczkę głębszym niż do smażenia tradycyjnych kotletów, na złoty kolor. Pilnujemy by nie przypalić :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
środa, 12 października 2011 08:31

Komentarze

Dodaj komentarz

  • aulik napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/12 15:52:31:

    Bardzo lubię smak takich kotletów!
    ale jako, że moje dzieci nie przepadaja za dużymi kawałkami płatków, rozdrabniam je (albo mielę w maszynce do mielenia mięsa albo miażdżę w moździeżu) :)

  • wrotka_online napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/12 18:01:54:

    Myślę, że następnym razem wypróbuję Twój sposób panierowania :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters