Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

niedziela, 16 października 2011

Duszona czerwona kapusta

 

Przepis na duszoną czerwoną kapustę dostałam od mojej cioci, która gotuje bardzo tradycyjnie. Ja sama muszę przyznać, że mimo poszukiwania wciąż nowych smaków, uwielbiam kluski śląskie podane z pyszną pieczenią i z kapustą duszoną bądź zasmażaną. Nowością dla mnie jest tutaj dodatek maggi. Dodawać ją należy bardzo ostrożnie, aby przyprawa ta nadawała smak, ale go nie zdominowała.

 

duszona czerwona kapusta

 

1 czerwona kapusta

1 cytryna

1 średnia cebula

boczek lub słonina tyle aby po stopieniu uzyskać 2 łyżki smalcu ze skwarkami

1 łyżeczka Vegety

1 łyżka masła

sól, pieprz, maggi

 

Kapustę poszatkować i obgotować 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Odcedzić jak ziemniaki czyli nie do ostatniej kropli. Do kapusty dodać pokrojoną cebulę i tłuszcz ze skwarkami, doprawić maggi, solą i vegetą. Razem wszystko mieszamy i dusimy na małym ogniu do miękkości. Gdyby się okazało, że kapusta jest za sucha dodajemy odrobinę wody, aby nam się nie przypaliła. Na koniec dodajemy do kapusty łyżkę masła. Jeżeli jest jeszcze taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Podawać na ciepło.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
niedziela, 16 października 2011 19:58

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters