Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

poniedziałek, 12 września 2011

Karkówka z żurawiną

 

Uczciwie przyznaję, że zawsze, kiedy miałam ochotę na danie z dodatkiem żurawiny przygotowywałam drób, nigdy wieprzowinę. Przepis na karkówkę z żurawiną  znalazłam w starym numerze Przyjaciółki. Kiedy przeczytałam, że oprócz dodatku żurawiny karkówkę uprzednio marynujemy w majeranku, miodzie i czerwonym winie, to koniecznie musiałam wypróbować, jak smakuje tak przyrządzone mięso. W rezultacie otrzymałam pyszne i wykwintne danie, pięknie prezentujące się na talerzu :)

 

karkówka z żurawiną

 

ok. 1.5 kg schabu karkowego

2 łyżki miodu

majeranek

150 ml czerwonego wytrawnego wina

2-3 łyżki oleju

20 dag żurawiny

1-2 łyżeczki musztardy

cukier, sól, pieprz

Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i miodem. Włóż do niedużego naczynia, polej winem, wstaw na 5-6 godzin do lodówki. Po 2-3 godzinach mięso obróć.

Karkówkę przełóż do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia. Posmaruj olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200* C i piecz ok. 30 minut. Po tym czasie obniż temperaturę do 180-190* C i piecz jeszcze mięso ok. 50 min. W czasie pieczenia karkówkę polewaj wytwarzającym się sosem .

Żurawinę opłucz, przełóż do rondelka, zagotuj. Duś na małym ogniu, aż zacznie się rozpadać i odparuje połowa płynu. Dopraw musztardą i cukrem.

Mięso pokrój na plastry i podawaj z sosem pieczeniowym wymieszanym z duszona żurawiną.

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
poniedziałek, 12 września 2011 08:06

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters