Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

środa, 31 sierpnia 2011

Zupa jarzynowa z zacierkami

 

"Palce lizać", to kulinarny dodatek do Gazety Wyborczej. Z ostatniego pochodzi właśnie ta zupa - jarzynowa z zacierkami. Stragany wciąż uginają się od ciężaru warzyw, więc jest z czego wybierać. W przepisie tym bardzo zaciekawiały mnie zacierki, nigdy ich nie robiłam, więc tym bardziej postanowiłam poeksperymentować. Nie zrobiłam jednak gęstej zacierkowej zupy, ale delikatny wywar warzywny z dodatkiem kluseczek. Rzeczywiście palce lizać :)

 

zupa jarzynowa z zacierkami

 

kilka skrzydełek drobiowych na wywar

pół kalafiora

2 marchewki

1/4 selera

mała pietruszka

30 dag fasolki szparagowej

3 średniej wielkości pomidory

natka pietruszki

sól, pieprz

ZACIERKI:

1/2 szklanki mąki pszennej

woda

Z mięsa ugotuj wywar, dodaj do niego obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Następnie kalafior pokrojony w różyczki i fasolkę szparagową. Gotuj wszystko do miękkości warzyw. Przypraw do smaku.

Przygotuj ciasto na zacierki.

Do miski przesiej mąkę i dodaj tyle wody, by zagnieść elastyczne, dość twarde ciasto. Pozostaw je na 15 minut, po czy skub małe kluseczki lub zetrzyj na grubej tarce jarzynowej. Tak przygotowane zacierki wrzuć do gotującej się zupy i gotuj przez mniej więcej 5 minut. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
środa, 31 sierpnia 2011 08:27

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters