Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Kaczka z jabłkami

 

Moja pierwsza samodzielnie przygotowana kaczka z jabłkami. Nigdy wcześniej nie podejmowałam się tego wyzwania, wydawało mi się ono ponad moje kulinarne zdolności. Okazało się jednak, że stosując się do paru wypróbowanych rad, każdy nawet początkujący kucharz, w zaciszu domowej kuchni wyczarować może pyszną kaczkę z jabłkami :)

Najlepsza jest oczywiście kaczka świeża, a jeżeli takowej nie mamy, to należy pamiętać, że nie wolno kaczki rozmrażać szybko i w temperaturze pokojowej, ale w lodówce na dolnej półce. Może to trochę potrwać.

Tak prezentowała się moja kaczka jeszcze w brytfannie.


kaczka z jabłkami

 

A tak już na talerzu. Lubię kacze mięso, skórę z kaczki już niekoniecznie :). Jako dodatek jabłka z kaczki, wyszły wprost rewelacyjnie. Nigdy nie przypuszczałam, że połączenie jabłek i majeranku daje taki fantastyczny smak.

 

kaczka z jabłkami

 

a co nam będzie potrzebne do przygotowania kaczki z jabłkami

oczywiście kaczka

majeranek

3-4 kwaśne jabłka

sól, pieprz

masło

Umytą i osuszoną kaczkę nacieramy solą, pieprzem i majerankiem, owijamy dokładnie w folię spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki, aby kaczka nam ładnie skruszała. Na drugi dzień obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki lub w grubą kostkę, posypujemy majerankiem i odrobinę solimy. Tak przygotowane jabłka wkładamy do tuszki kaczki i zabezpieczamy przed wypłynięciem. Ja po prostu kaczuszkę pozaszywałam :). Nacieramy całość miękkim masłem. Nagrzewamy piekarnik do 180*C i pieczemy bez przykrycia, co jakiś czas przewracając kaczkę na drugi bok, aby wszędzie ładnie się zarumieniła. To jak długo będziemy piekli kaczkę zależy od jej wagi. Należy przyjąć, że na każde pół kilo - 30 minut pieczenia + 20 dodatkowych minut.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
poniedziałek, 29 sierpnia 2011 08:49

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kocila napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/29 09:10:24:

    Uwielbiam :) Tylko dla mnie obowiązkowo z kluchami na lumpie i modrą kapustą.

  • ilka_86 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/29 11:05:11:

    fajne połączenie, zapewne świetnie smakuje:) pozdrawiam

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters