Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

niedziela, 17 lipca 2011

Bogracz

 

Bogracz to smakowita zupa gulaszowa rodem z Węgier. Ci, którzy nie lubią bardzo ostrych zup radzę, aby zrezygnowali z dodania do zupy czuszki. Sama ostra papryka w proszku i pieprz wystarczą, aby nadać potrawie wzgędną ostrość. Ważne jest, aby podana była na talerzach  gorąca. Przepis znaleziony w książce Grzegorza Ostrowskiego Wakacje w kuchni.

 

bogracz

 

75 dag wołowiny

6 szklanek bulionu

2 cebule

3 pomidory

2 duże czerwone papryki

6-7 ziemniaków

3 ząbki czosnku

szklanka drobnego makaronu

2 łyżki smalcu

papryka czuszka

łyżka mielonego kminku

czubata łyżka słodkiej papryki w proszku

1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku

sól, świeżo zmielony czarny pieprz

 

Wołowinę umyj, osusz i pokrój w kostkę o boku 2 cm. Cebulę obierz i posiekaj niezbyt drobno. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Pomidory obierz ze skórki (natnij na każdym lekko skórkę na krzyż, włóż do wrzątku na pół minuty, następnie zdejmij skórkę), pokrój na ćwiartki, usuń sok i pestki a miąż pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Papryki umyj, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

W dużym rondlu rozgrzej smalec, wrzuć cebulę i cały czas mieszając, smaż 3 minuty, aż się lekko zeszkli, zestaw garnek z ognia na chwilę, dodaj mięso i czosnek, oba rodzaje papryki w proszku, sól, kminek i dokładnie wymieszaj. Smaż, aż mięso zmieni kolor na brązowy. Wlej bulion, duś na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut. Jeśli płyn odparuje za bardzo, dolej trochę wody, ale zupa powinna być gęsta. Kiedy mięso zacznie mięknąć, dodaj papryke i pomidory. Po 5 minutach ziemniaki i czuszkę. Następnie dodaj makaron i gotuj potrawę, aż będzie miękki. Dopraw solą i pieprzem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
niedziela, 17 lipca 2011 18:04

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/17 18:22:41:

    lubię takie zupy...;) Bogracza nie jadłam więc pewnie niebawem wypróbuję;)

  • aulik napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/18 11:34:23:

    uwielbiam borgacz, pierwszy raz jadłam go dawno temu u szwagierki, od tamtej pory gotuję tą zupę co jakiś czas - rewelacyjny posiłek u nas jako danie jednogarnkowe :)
    Twój wygląda bardzo apetycznie! :)

  • zawsze.oliwek napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/18 13:10:29:

    bardzo, ale to bardzo lubię bogracz:)
    świetne danie jednogarnkowe:)

  • bergenweiler napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/19 09:25:54:

    Wygląda smakowicie i może być jednodaniowym posiłkiem. Chyba już wiem co ugotuję
    na urodziny męża dla zmęczonych gości (chyba północ będzie odpowiednim czasem serwowania?)

  • wrotka_online napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/19 09:32:33:

    Myślę, że to doskonały pomysł. Postawi wszystkich na nogi :)

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/20 16:55:15:

    Moje smaki ,uwielbiam bogracza ,a ten wygląda wspaniale

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/25 12:46:16:

    Bardzo lubię zupę gulaszową. Takiej wersji jeszcze nie jadłam, choć robię bardzo podobną. Zawsze dodaję fasolkę szparagową :)

  • baaaraneeek napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/10 21:07:06:

    Wygląda smakowicie ;) Ale faktycznie nasze wersje bogracza nieco się od siebie różnią, pozdrawiam :)

  • kowalska69 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/12 13:10:33:

    Jak sobie obiecałam tak zrobiłam; ugotowałam tę zupę na urodziny męża. Zastosowalam nowy makaronik kupiony we Włoszech, po ugotowaniu wyglądał właściwie jak kasza. Problemik miałam z czuszką, bo po raz pierwszy spotkałam się z tym określeniem, ale żyjemy w czasach internetu. Zupa była super! Dzięki i pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters