Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

czwartek, 09 czerwca 2011

Sałatka ziemniaczana po amerykańsku Julii Child

 

W ostatnich dniach ukazała się napisana już pod koniec życia przez autorkę Julię Child książka Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni. Jak pisze autorka książka ta powstała ze spisywanych na luźnych kartkach porad kulinarnych, które gromadziła przez lata, ale też przepisów prezentowanych w programie telewizyjnym Julia's Kitchen Wisdom. Pierwszym przepisem, który przygotowałam, była sałatka ziemniaczana po amerykańsku z dodatkiem selara naciowego, jajka i bekonu. Sałatka jest naprawde smaczna, a ja uwielbiam w pracy takie sałatkowe drugie śniadania.

 

sałatka ziemniaczana po amerykańsku

 

1,4 kg ziemniaków

1/2 szklanki siekanej cebuli

3/4 szklanki bulionu drobiowego

sól, pieprz

1 ogórek konserwowy

3-4 jajka ugotowane na twardo

4-5 plastrów podsmażonego, chrupiącego bekonu

3-4 łodygi selera naciowego

majonez

zielona pietruszka

 

Ziemniaki pokroić na połówki, a następnie na plastry o grubości 5 mm. Gotować w lekko osolonej wodzie przez 3-5 minut, aż zmiękną. Odlać wodę, przykryć garnek i odstawić na 3-4 minuty. W dużej misce delikatnie połączyć plastry ziemniaków z solą, pieprzem, siekaną cebulą i bulionem. Odstawić na kilka minut, a potem bardzo ostrożnie przemieszać i jeszcze odstawić.

Dodać drobno posiekany ogórek konserwowy, posiekane drobno jajka i łodygi selera naciowego oraz pokrojony w paski podsmażony boczek. Wszystko razem wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia składników. Nastepnie dodać majonez - tylko tyle, aby delikatnie otulił ziemniaki i garść drobno pokrojonej zielonej pietruszki.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
czwartek, 09 czerwca 2011 17:18

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • acirinka napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/09 18:43:55:

    Sałatka ziemniaczana nieodzownie kojarzy mi się z niemiecką kuchnią, ale w wersji amerykańskiej też dobrze brzmi:)

  • wrotka_online napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/09 18:50:59:

    acirinka, ten amerykański akcent to pewnie dodatek bekonu :)

  • malgorzata-k napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/10 09:24:18:

    Jeśli możesz to napisz coś więcej o tej książce. Chciałabym kupić koleżance na prezent. Z góry dziękuję za opinię:)
    pozdrawiam

  • tu-tusia napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/10 14:13:28:

    A czy ta książka to po polsku wyszła? Bo od dawna chciałam się zaopatrzyć w coś Julii Child, ale trudna dostępność w Polsce mnie nieco zniechęca - nie mam problemu z angielskim, ale z zakupem już tak ;)

  • wrotka_online napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/10 15:01:38:

    Gotuj z Julia to książka wydana po polsku - tutaj parę słów o niej www.wydawnictwoliterackie.pl/ksiazka.php?ID=2220. Kupiłam ja parę dni temu w EMPIKU, ale myślę,że jest dostępna również w innych księgarniach, tych internetowych również. To znakomita skarbnica kulinarnych porad Julii i przepisów. Może nie jest tak obszerna jak Mastering the Art of French Cooking, ale dla miłośników kuchni i oczywiście osoby Julii nie lada gratką :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters