Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

poniedziałek, 27 czerwca 2011

Racuchy z kwaśnego mleka

 

Od dawna miałam ochotę na racuchy z kwaśnego mleka. Znalazłam nawet na takowe przepis w Kuchni warszawskiej, książce, którą kupiłam na stoisku antykwarycznym na ostatnich Warszawskich Targach Ksiązki. Ochota na racuchy to jedno, a znalezienie kwaśnego mleka to drugie. Dawno minęły czasy, kiedy pozostawione na noc w cieple mleko pięknie się zsiadło. Dostępu do wiejskiego mleka też nie miałam, więc racuchy wciąż pozostawały w sferze planów. I nagle zobaczyłam tuż przy jogurtach 250 ml kubeczki z napisem zsiadłe mleko :)) tak więc, mleko kupiłam i pyszne racuchy zrobiłam :))

 

racuchy z kwaśnego mleka

 

2 szklanki kwaśnego mleka

3 jaja

3 szklanki mąki

1 łyżeczka sody

sól

Mleko roztrzepać, dodać jaja, mąkę, sodę i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało konsystencję ciasta drożdżowego. Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor. Ponieważ nie dodaje się do ciasta w ogóle cukru przed podaniem obficie posypujemy cukrem pudrem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
poniedziałek, 27 czerwca 2011 19:21

Komentarze

Dodaj komentarz

  • trzcinowisko napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/27 19:44:49:

    Racuchy wyglądają cudnie:) na letnie popołudnie na tarsie idealne...szkoda tylko że nawet kwaśne mleko nie smakuje już jak dawniej...znam to o którym mówisz...pewnie do racuchów fajne ale tęsknie za takim które można było kroić nożem, które powstawało na babcinym parapeci...ach, stare czasy.

  • acirinka napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/27 20:06:57:

    Takie racuszki uwielbiam od czasu do czasu:), zwłaszcza latem:)

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/29 13:41:34:

    ciekawe jak smakują takie robione na kwaśnym mleku :)

  • domaskowa napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/30 09:57:10:

    Uwielbiam racuszki :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters