Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

piątek, 20 maja 2011

Kapuśniak z młodej kapusty

 

Sezon kapuściany czas zacząć :) Ci, którzy mnie znają i znają moją słabość do kapuśniaków, wiedzieli już jaką zupę dziś przygotuję. Zdecydowałam się na przepis Piotra Galińskiego z książki Taniec z garami. Lubię jego proste potrawy, więc chętnie sięgam po tę książkę. Gotując kapuśniak z młodej kapusty, wywar będący bazą zupy ugotowałam na kawałku żeberka wieprzowego i włoszczyźnie (autor proponuję tylko włoszczyznę), więc mozna powiedzieć, że odrobinę wzbogaciłam zupę :)

 

kapuśniak z młodej kapusty

 


 Kawałek żeberka wieprzowego

włoszczyzna

pół główki młodej kapusty

3-4 pomidory

3-4 ziemniaki

koperek

liść laurowy

masło

1 mała cebula

sól, cukier

 

Gotujemy wywar. Odcedzamy i do czystego wywaru wrzucamy poszatkowaną kapustę z liściem laurowym. Chwilę gotujemy i dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i sparzone, obrane ze skóry i pokrojone pomidory. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy pokrojoną w drobna kostkę i zeszkloną na odrobinie masła cebulę. Doprawiamy solą i cukrem. Zupę podajemy posypana koperkiem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
piątek, 20 maja 2011 19:39

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/21 23:24:46:

    Mmmm... Zupy z młodych warzyw rządzą!

  • magdi29 napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/09 18:33:45:

    Zrobie, zrobie. Mojej mamie się marzy a nie umie go gotować, to ją zaskocze.

  • nunqa napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/20 12:15:20:

    Dodajemy pomidory .....a gdzie kapusta?

  • nunqa napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/20 12:17:50:

    aj gapa ze mnie ....doszukałam się kapusty ...coś mi się wtyczka piętroli od kilku dni i wcięło mi tekst ....przepraszam :)

  • wrotka_online napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/20 21:41:52:

    Nic nie szkodzi :) każda uwaga w cenie, gdyż czasami rzeczywiście zdarza mi się pominąć jakiś składnik, po prostu szybciej myślę niż piszę :) pozdrawiam serdecznie.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters