Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Żeberka w kapuście wg Kuronia

 

Może ta potrawa nie należy do dietetycznych, ale żeberka duszone w kapuście należą do jednych z moich ulubionych dań obiadowych. Godzinka w piekarniku i już mogę delektować się smakiem żeberek i pysznej kapusty. Może to bardziej chodzi o ten wspaniały smak kapusty duszonej w wieprzowinie :) Przepis Macieja Kuronia.

 

żeberka w kiszonej kapuście

 

 

1 kg żeberek

1 kg kiszonej kapusty

po łyżeczce majeranku, kminku i cząbru

liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego

pół łyżeczki ostrej mielonej papryki

kilka ząbków czosnku

2-3 cebule

2 łyżki tłuszczu

2 łyżki mąki

sól, pieprz

Żeberka obsypujemy majerankiem, posiekanym, utartym z solą czosnkiem, kminkiem, cząbrem, pieprzem i ostrą papryką. Pozostawiamy na co najmniej 2 godziny. Następnie obtaczamy żeberka w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron aż się zarumienią. Kiszoną kapuste szatkujemy. Żeberka w kapuście przygotowuje się na dwa sposoby. Można układać w brytfance lub naczyniu żaroodpornym warstwami żeberka i kapustę, tak aby kapusta stanowiła ostatnią warstwę. Dodajemy pomiędzy warstwy cebulę obrana i pokrojoną w plastry, a następnie liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Dolewamy troche wody i dusimy w piekarniku w temp. 200*C przez godzinę.

Drugi sposób polega na tym, że kapustę gotujemy z przyprawami i w trakcie gotowania dodajemy żeberka nie obtoczone w mące. Na koniec przygotowujemy zasmażkę z mąki, do której dodajemy usmażoną cebulę. Wszystko wlewamy do żeberek i mieszamy.

Ja osobiście wybrałam pierwszy sposób przyrządzania żeberek.


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
poniedziałek, 18 kwietnia 2011 08:14

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/18 08:37:37:

    pięknie wyglądają i musiały być pyszne..;) korzystam tez z przepisów P. Kuronia i bardzo trafiają w mój gust...;) pozdrawiam Iza

  • panna_malwinna napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/18 09:05:11:

    przepisy Kuronia uwielbiam. bardzo smakowicie się zapowiadają te żeberka;)

  • acirinka napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/18 09:08:17:

    Uwielbiam takie jedzenie, a do przepisów Kuronia mam zaufanie.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters