Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

piątek, 15 kwietnia 2011

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i ananasem

 

Nie pamiętam od kogo dostałam ten przepis. Czasami przeglądam stare zapiski i skserowane przepisy, które trzymam w osobnej teczce i własnie tam znalazłam przepis na tą pyszna sałatkę. Ananas i ogórek kiszony fantastycznie równoważą "suchość" tuńczyka i ryżu. Użyłam też zamiast białego ryż naturalny. Jest twardszy, a taki w sałatkach bardziej mi odpowiada, ale to oczywiście kwestia smaku :)


sałatka z ryżem, tuńczykiem i ananasem


1 szklanka ugotowanego ryżu długoziarnistego (ja użyłam naturalnego)

1 puszka kukurydzy

1 puszka ananasa

3 ogórki kiszone

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

sól, pieprz

majonez

ew. czarne oliwki

 

Do ostudzonego ryżu dodajemy odcedzoną kukurydzę, odcedzony i pokrojony w kostkę ananas, obrane i pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Wszystko dokładnie mieszamy i  doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy tuńczyka, wcześniej odcedzonego z zalewy i rozdrobnionego i delikatnie mieszamy. A więc, kiedy wszystko juz odcedzone, pokrojone i w misce, wtedy dodajemy majonez :) Można sałatkę udekorować czarnymi oliwkami.

 


 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
piątek, 15 kwietnia 2011 08:15

Komentarze

Dodaj komentarz

  • zjedz_mnie napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/15 09:28:50:

    Pychota ;]

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters