Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

sobota, 30 kwietnia 2011

Pierś kurczaka z bazylią po benedyktyńsku

 

Pierś kurczaka po benedyktyńsku dlatego, że ten przepis pochodzi z książki Benedyktyńskie smaki i smaczki. Sekrety kuchni opactwa w Tyńcu, a wszystkie przepisy zawarte w tej książce pochodzą albo z kuchni tynieckiej, albo z innych opactw benedyktyńskich w Europie. Po żurku świętego Placyda (tagi - Benedyktyńskie smaki i smaczki) jest to drugi przepis, który wypróbowałam. Żurek bardzo mi smakował i nie inaczej było tym razem. Delikatna pierś kurczaka duszona w białym winie i aromat bazylii - pycha.

 

kurczak po benedyktyńsku

 

 

2-3 filety z piersi kurczaka

4 łyżki oliwy z oliwek

cebula

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

1/2 szklanki gęstej śmietany

pęczek świeżej bazylii

sól i pieprz

 

Filety z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Wyjąć, posolić i popieprzyć. Cebulę obrać i posiekać. Zeszklić w garnku na oleju, dolać wino, włożyć mięso i dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Na koniec dodać śmietanę i posiekaną grubo bazylię. Można podawać z ryżem lub z ziemniakami.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
sobota, 30 kwietnia 2011 16:02

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/30 18:51:42:

    To już jest kuszenie .Wygląda naprawdę zachecająco

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters