Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

piątek, 22 kwietnia 2011

Kartoflanka na wędzonym boczku

 

Kartoflanka na wędzonym boczku, jest doskonałą alternatywą dla żurku. Mimo, że jest gotowana na niezbyt dietetycznym boczku, nie jest zaprawiana mąką. Lubię takie przezroczyste zupy, a ta wyjątkowo mi smakuje.

 

kartoflanka na wędzonym boczku

 

1/2 kg ziemniaków

duża cebula

olej

bulion

20 dag wędzonego boczku

marchew

kawałek selera

por

majeranek, sól, pieprz

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj ziemniaki, smaż jeszcze chwile razem, a nastepnie przełóż do garnka. Zalej wszystko goracym bulionem, dodaj skórę z boczku i dalej gotuj. Warzywa umyj, obierz i dorzuć do garnka. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj ok. 30 min. Przypraw majerankiem, solą i pieprzem. Boczek drobno pokrój, usmaż na patelni i dodaj do zupy. Chwilę jeszcze podgotuj. Podawaj z grzankami bądź bez, ale posypaną natką pietruszki.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
piątek, 22 kwietnia 2011 00:03

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • diab79 napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/23 16:26:24:

    Nigdy nie jadłam takiej zupy, choć o samej kartoflance słyszałam. Też lubię takie przezroczyste zupy :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters