Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

wtorek, 12 kwietnia 2011

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

 

Uwielbiam kapustę i kapuśniaki w różnych wersjach. Dzisiejsza moja propozycja to kapuśniak ze słodkiej kapusty z dodatkiem pomidorów. Robi się go naprawdę ekspresowo, jest treściwy i smakowity :)


kapuśniak ze słodkiej kapusty

 

50 dag białej kapusty

4-5 ziemniaków

2 cebule

2 marchewki

1 pietruszka

2 pomidory (ew. krojone pomidory z puszki)

25 surowego, chudego boczku

oliwa

liść laurowy

ziele angielskie

sól, pieprz,

 

Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka. Dodajemy boczek, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz oskrobaną i startą marchewkę i pietruszkę. Zalać wrzątkiem i gotować 30 minut. Na pięć min. przed końcem gotowania dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory (albo pół puszki pomidorów). Boczek lub wyjąć , pokroić i wraz z posiekaną cebulą przesmażyć na oliwie, przełożyć do garnka z zupą, gotować jeszcze przez 3 min. Zupę doprawić solą i pieprzem. Podawać posypaną koperkiem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
wtorek, 12 kwietnia 2011 13:44

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kolorowowkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/12 14:42:20:

    To jest ulubiona zupa mojego męża!!! też ją mam na blogu:) jest naprawdę dobra-Twoja pięknie się prezentuje:) pozdrawiam!

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/12 22:04:49:

    Pyszna taka domowa zupka:)

  • haftka54 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/19 10:27:10:

    Dzisiaj wlaśnie ją gotuję!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters