Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

środa, 13 kwietnia 2011

Garnek prowansalski

 

Ostatnio często wracam do kuchni francuskiej. Lubię te lekkie, pełne ziół potrawy. O zrobieniu tego jednogarnkowego dania myślałam już od jakiegoś czasu, znalazłam go w książeczce, cieniutkim dodatku do Poradnika Domowego. Kawałki kurczaka duszone w białym winie zachwyciły mnie swoim smakiem, do tego ziemniaki i marchewka - rewelacja. Ponieważ uwielbiam zieloną pietruszkę, dodałam jej sporo, co widać na zamieszczonym obrazku :)

 

garnek prowansalski

 

50 dag ziemniaków

3-4 wyluzowane udka kurczaka

szklanka bulionu drobiowego

pół szklanki białego wytrawnego wina

1-2 cebule

3-4 ząbki czosnku

3-4 marchewki

łyżeczka ziół prowansalskich

3-4 łyżki oliwy

łyżka soku z cytryny

2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz

Mięso umyć, pozbawić skóry i pokroić w kostkę, skropić  cytryną, posypać solą i ziołami prowansalskimi, wymieszać, przykryć i odstawić na 30 minut. Warzywa i ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, marchewkę na talarki, ziemniaki - w grubą kostkę. W rondlu mocno rozgrzać oliwę i mieszając zarumienić na niej cebulę i czosnek. Włożyć mięso i smażyć mieszając 2-3 minuty na silnym ogniu. Potem wlać wino i gotować, do chwili, aż połowa wina odparuje. Wrzucić ziemniaki i marchewkę. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać, zalać gorącym bulionem i dusić przez ok. 30 minut. Gotowe danie wymieszać z natką.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
środa, 13 kwietnia 2011 10:43

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/13 15:24:37:

    Pyszne danie. Taki kurczak w winie musi smakować nieziemsko:)

  • acirinka napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/13 16:13:47:

    To również moje ulubione smaki. Fajny pomysł na obiad.

  • yobada napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/13 23:33:49:

    Witaj, myślę, że zainteresuje Cię fakt, że znalazłam Twoje zdjęcie na jednym z nowych portali. Nie wiem czy wykorzystali je za Twoją zgodą, na wszelki wypadek podaję link: czerwonyobcas.pl/2012/03/13/pomysl-na-warzywny-schab/

  • wrotka_online napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/14 08:26:41:

    Dziękuję bardzo. Napisałam słowo pod przepisem tej pani, ale nie sądzę aby bardzo się tym przejęła. Pozdrawiam serdecznie.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters