Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

czwartek, 07 kwietnia 2011

Drożdżowe racuchy z jabłkami

  

Postanowiłam zrobić racuchy drożdżowe z jabłkami. Pamiętam, że moja mama je przygotowywała dla mnie i mojego brata, ale nigdy nie wzięłam od niej przepisu. Od czego blogi kulinarne. Szukajcie - a znajdziecie. Poszukałam i znalazłam przepis na drożdżowe racuchy z jabłkami na blogu eksplozja smaku. Rzeczywiście - pyszniutkie :)

 

racuchy drożdżowe

 

1,5 szklanki mąki

2 dag drożdży

1 szklanka mleka

8 łyżek cukru pudru

2 jajka

2 jabłka starte na drobnej tarce

olej do smażenia

cukier puder do posypania

Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z łyżeczką cukru pudru, mąki i 1/3 szklanki mleka. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn oraz resztę mleka, wbić jajka, wsypać cukier. Wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany (gdy jest za gęste, dodać trochę mleka).
Do ciasta dodać starte jabłka, wymieszać łyżką drewnianą. Na rozgrzany olej kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
czwartek, 07 kwietnia 2011 00:03

Komentarze

Dodaj komentarz

  • acirinka napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/07 08:39:04:

    Uwielbiam drożdżowe racuchy! A jeszcze z jabłkami...mmmmmm

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/07 18:00:02:

    najlepsze z najlepszych! :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters