Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

czwartek, 21 kwietnia 2011

Budyniowy sernik

 

Przepis na ten sernik dostałam od koleżanki z pracy. Pyszne, puszyste ciasto, praktycznie bez mąki, za to z dodatkiem budyniu waniliowego. Po wymieszaniu wszystkich składników, ciasta było tak dużo (jakby nie było 8 jaj), że rodzynki które wrzuciłam zupełnie gdzieś zniknęły :)

 

budyniowy sernik

 

1 kg sera do serników

250 g masła

8 żółtek

8 białek

300 g cukru

3 łyżki mąki

2 łyżki budyniu waniliowego

rodzynki

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, dalej ucierając dodajemy partiami ser. Do utartej masy dodajemy mąkę i budyń waniliowy. Wszystko razem miksujemy. Dodajemy pianę z białek ubitą na sztywno. Na koniec dorzucamy wcześniej namoczone rodzynki. Przełożyc do wyłożonej papierem lub natłuszczonej blachy. Piec 40-50 minut w temp. 180*C.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
czwartek, 21 kwietnia 2011 00:01

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/21 07:16:00:

    piękny sernik...uwielbiam serniki....pozdrawiam

  • zjedz_mnie napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/21 08:45:54:

    Serniczek... mniam ;]

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/21 11:49:33:

    ślinka mi cieknie :) uwielbiam serniki bez spodów

  • acirinka napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/21 15:51:18:

    Robię bardzo podobny. Jest rewelacyjny.

  • z_naszego_albumu napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/21 19:55:22:

    Wspaniały serniczek. Przepis rzeczywiście bardzo łatwy. Zdaje się, że właśnie w te święta go wypróbuję;-) Pozdrawiam

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/22 08:28:58:

    Jeju jaki wysoki ten serniczek . Robię podobny ,ale mój jest mniejszy

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/22 15:30:00:

    Jutro chciałabym zrobić ten sernik i mam pytanie jakich rozmiarów użyć blaszki ?

  • wrotka_online napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/22 22:15:05:

    Ciasta jest naprawdę sporo. Ja użyłam 34 X 26 cm. Pozdrawiam i życzę smacznego.

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/26 10:31:45:

    Sernik zrobiony i już zjedzony . Blyskawicznie zniknoł ze stołu .Smak rewelacja , rozpływa sie w ustach ,tylko mój niestety wzioł sobie i opadł . Ale i tak bomba . W wykonaniu też mało pracochłonny .Dzięki za przepis , zapisuję.

  • wrotka_online napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/26 12:09:38:

    Serniki już takie są, że raz sobie opadają, a raz nie. Pewnie robią to według jakiegoś sernikowego kodu ;) Najważniejsze, że smakował. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters