Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

wtorek, 22 marca 2011

Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek

Moje drugie podejście do przepisów Nigelli Lawson z książki Nigella Expresowo. Tym razem zapiekanka z ziemniaków i pieczarek. Zapiekanka tym różni się od innych zapiekanek, że zamiast śmietany, używamy mleczno-winną zalewę, a użycie mleka zamiast smietany sprawia, że możemy zapiekankę wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Zapieknka jest prosta i szybka w przygotowaniu i co najważniejsze pyszna :)))))

zapiekanka ziemniaczano-pieczarkowa

750 g ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki

350 ml pełnotłustego mleka

3 łyżki białego wina

2 łyżki masła

2 łyżki oleju czosnkowego (ja nie miałam, więc dodałam zwykły i 1 ząbek czosnku drobno pokrojony)

250 g pieczarek, pokrojonych na cienkie plasterki

sól, pieprz

Rozgrzej piekarnik do 220* C i posmaruj masłem płytkie naczynie do zapiekania.

Włóż do rondla pokrojone ziemniaki, zalej winem i mlekiem, doprowadź do wrzenia, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj, mieszając od czasu do czasu, gdy będziesz sie zajmować grzybami.

Na średnim ogniu rozgrzej olej (+ pokrojony czosnek) i masło na patelni. Włóż pokrojone pieczarki i smaż, aż zmiękną, ok. 3 minuty.

Przełóż pieczarki razem z maślano-czosnkowym tłuszczem do rondla z ziemniakami, zamieszaj i przelej wszystko do naczynia do zapiekania. Wstaw do piekarnika na ok. 45 minut, aż zapiekanka będzie spieczona na wierzchu.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
wtorek, 22 marca 2011 00:03

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • glam2287 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/22 00:05:12:

    jak smakowicie wygląda! trzeba obowiązkowo wypróbować

  • russkaya napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/22 06:20:52:

    Akurat mam w lodówce pieczarki, które trzeba do czegoś zużyć :)))

  • aprespe napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/22 07:53:36:

    Wygląda przepysznie. Takie zapiekanki nazywamy w domu śmietniczkami, bo możan do nich wrzucić wszystko. :) Przynajmniej u mnie

  • acirinka napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/22 08:49:16:

    Lubię takie proste rozwiązania. Pycha:)

  • nanami95 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/22 17:59:31:

    Mmmm...jak ja dawno nie jadłam zapiekanki innej niż ta na bułce z supermarketu :/
    Na pewno w najbliższym czasie jakąś zrobie :)

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/22 21:00:02:

    zapowiada się przepysznie! świetny pomysł na obiad :)

    pozdrawiam,
    Paula

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/22 21:41:15:

    Mam tę książkę, ale jakoś na to danie nie zwróciłam uwagi. Aż zaraz sprawdzę.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters