Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

czwartek, 24 marca 2011

Tarta z bekonem - tarte flambée

 

Ta cienka, przypominająca pizzę tarta jest specjalnością regionu alzackiego od XVI wieku. Nazwa w wolnym tłumaczeniu - płonąca tarta, płonące ciasto. Odnosi się to do wysokiej temperatury pieca, w którym to tarta prawie płonie. W moim przypadku najbardziej ucierpiał boczek :), choć mnie osobiście absolutnie to nie przeszkadza, wręcz przeciwnie im bardziej chrupiący tym lepszy.

przepis na 6-8 porcji (na 2 tarty)

 

 

 tarta z bekonem

400 g mąki pszennej

1 paczka suszonych drożdży

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

225 ml wody

1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia

 

Aby przygotować ciasto, należy do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, sól i cukier, wymieszać i zrobić pośrodku wgłębienie. Ogrzać wodę do temperatury 52* C albo do chwili gdy kropla wylana na wierzch dłoni będzie ciepła. Do wody dolać oliwę, następnie wlać cały płyn do wgłębienia w mące i wyrabiać, aż mąka wchłonie płyn.

Przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 10 minut lub do chwili, gdy będzie gładkie i elastyczne. Utoczyć z ciasta kulę i odłożyć na bok. Umyć miskę i cienko posmarować jej ściany oliwą. Włożyć ciasto do miski, przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. godziny).

W tym czasie na patelni podsmażyć bekon na średnim ogniu przez 3 minuty lub do chwili, gdy tłuszcz się wytopi, ale bekon jeszcze nie zacznie brązowieć.

Podgrzać piekarnik do temperatury 240* C pozostawiając wewnątrz blachę do pieczenia. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i przez chwilę wyrabiać. Utoczyć z niego kulę, przykryć obróconą do góry dnem miską na 10 minut.

Podzielić ciasto na pół. Połowę położyć na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkować na placek o średnicy 30 cm. Przełożyć na gorącą blachę do pieczenia, rozprowadzić na wierzchu połowę śmietany, rozprowadzając ją niemal do brzegów. Posypać plasterkami cebuli i podsmażonym bekonem.

Wstawić blachę z tartą do piekarnika i piec przez 12-15 minut, aż ciasto będzie złociste, a cebula zacznie czernieć na brzegach (stanie sie tak, jeśli w piekarniku będzie odpowiednia temperatura). Pokroić na porcję i natychmiast podawać. W ten sam sposób przygotować druga tartę.

Przepis pochodzi z książki Smaki świata Francja.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
czwartek, 24 marca 2011 00:07

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • aprespe napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/24 07:54:24:

    Uwielbiam robić takie słone tarty. A potem kieliszek wina i czas na cieszenie się sobą. Pyszności.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/24 11:43:50:

    Uwielbiam tarte flambee! Raz na jakiś czas u nas gości. Twoja wygląda ogromnie apetycznie :)

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/24 19:53:26:

    Suuuper przepis:) chętnie wypróbuję:)

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/01 23:04:02:

    Że przeoczyłam tę tartę u Ciebie wcześniej, to wprost niewybaczalne! Po prostu cudowna! Uwielbiam takie.
    wlodarczyki.net/mopswkuchni/

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/02 06:19:54:

    Twoja wersja wygląda pysznie!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters