Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

piątek, 25 marca 2011

Tagliatelle carbonara

 

Uwielbiam makarony pod każdą postacią. Są smaczne, pożywne i błyskawicznie się je przygotowuje. Kiedy brakuje mi czasu, a rodzina głodna, zawsze sięgam po jakiś przepis na bazie makaronu. W różnych częściach Włoch carbonarę przygotowuje się inaczej. Jedni wykorzystują tylko żółtko i śmietankę, w innej wersji dodajemy całe jajko, jeszcze w innej do sosu dodajemy cebulę. Całkowita dowolność smaku. Ja skorzystałam z przepisu z książki Kulinarne odkrycia - kuchnia włoska.

makaron carbonara

 40 dag makaronu tagliatelle

15 dag wędzonego boczku

100 ml śmietanki 30 %

cebula

3 jaja

kieliszek białego wina

10 dag startego parmezanu

sól, pieprz

gałązka bazylii

pomidor

Boczek pokroić w paski. Cebulę obrać i drobno pokroić. Boczek wrzucić na patelnię, zarumienić, zdjąć. Na ten sam tłuszcz włożyć cebulę, zeszklić. Wlać wino, mieszając aż odparuje.

Bazylię opłukać, pomidor pokroić w paski. Wymieszać jajka, śmietanę oraz parmezan. Doprawić solą i pieprzem.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i natychmiast przełożyć do masy jajecznej. Mieszać aż jajka lekko się zetną. Dodać cebulę i boczek, wymieszać.

Makaron nałożyć na talerze, każdą porcję udekorować kawałkami pomidorów oraz listkami bazylii.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
piątek, 25 marca 2011 00:05

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • maryjerzak napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/25 06:19:56:

    Carbonara to mój ulubiony sos...Smakowicie wygląda!!Pozdrawiam gorąco:)

  • panna_malwinna napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/25 08:19:04:

    jak apetycznie wygląda ten makaronik;)

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/25 10:05:15:

    Oj tak ja też uwielbiam makarony - po prostu pychotka!:)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/25 22:54:05:

    carbonara za mną od dawna "chodzi"...muszę w końcu zrobić...;) pysznie wygląda

  • l3artol napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/07 18:16:51:

    Carbonarra to najlepsze co można zrobić z makaronu i boczku.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters