Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

wtorek, 29 marca 2011

Pełnoziarniste fusilli w sosie pietruszkowym z grzybami

 

Znowu danie z makaronem :) Tym razem pełnoziarniste fusilli w sosie pietruszkowo-czosnkowym z pieczarkami. Pyszne :)

Przepis znalazłam w książce Podróżuj, gotuj, bądź zdrowa Sofii Brandon.


pełnoziarniste świderki

 

450 g pełnoziarnistego makaronu świderki (fusilli)

450 g pieczarek, grubo pokrojonych

4 średniej wielkości ząbki czosnku

1/2 pęczka natki pietruszki

3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

ćwiartka cytryny, sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Na desce do krojenia umieść czosnek, pietruszki i ćwiartkę łyżki grubej soli na jednej kupce. Posiekaj razem, zeskrob wszystko do miski i odstaw na bok.

Ugotuj makaron al dente. Gdy makaron się gotuje, wlej łyżkę oliwy z oliwek na patelnię. Dodaj pieczarki, 1/4 szklanki wody oraz szczyptę soli i pieprzu. Dobrze zamieszaj, przykryj i smaż 5-7 minut. Dodaj mieszankę pietruszkową, wymieszaj i zdejmij z ognia.

Odcedź makaron i wsyp z powrotem do garnka. Wlej łyżkę stołową oliwy z oliwek, dodaj sos pietruszkowy z grzybami do makaronu i ponownie wymieszaj. Podawaj od razu.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
wtorek, 29 marca 2011 08:08

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters